Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Ανάγκη προσαρμογής των πανεπιστημίων στην εξ αποστάσεως φοίτηση»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν θα εφαρμοστεί ξανά ο νόμος για τις μετεγγραφές, τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας που αναφέρθηκε και στον Ν. Ρωμανό.

Για την ανάγκη προσαρμογής των ελληνικών πανεπιστημίων σε ένα σύστημα φοίτησης εξ αποστάσεως, για μαθήματα όπου δεν χρειάζονται εργαστήρια έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος στη ΝΕΡΙΤ, ενώ τόνισε ότι ο νόμος για τις μετεγγραφές που ίσχυσε φέτος δεν μπορεί να εφαρμοστεί ξανά.

Ο υφυπουργός τεκμηρίωσε τη θέση του λέγοντας ότι τα τμήματα υποδοχής έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό φοιτητών ενώ από την άλλη τα περιφερειακά Πανεπιστήμια τα έχουν πλέον απογυμνωθεί από τους φοιτητές που εισήχθησαν φέτος σε αυτά.

Ο υφυπουργός μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι αναζητούνται λύσεις και γι αυτό υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους Προέδρους των ΤΕΙ ενώ επεσήμανε ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το χρονοδιάγραμμά τους
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές στα δημοτικά λέγοντας τα ακόλουθα: «Στο Δημοτικό θα γίνουν αλλαγές που έχουν σχέση με το αναλυτικό πρόγραμμα. Λιγότερα μαθήματα και μεγαλύτερη εμβάθυνση στα μαθήματα αυτά. Το βαρύ πρόγραμμα και η βαριά τσάντα έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να δυσανασχετούν και να μην έχουν όρεξη για πραγματική μάθηση και δημιουργία.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει πολλά χρόνια να υποστεί σημαντικές αλλαγές. Η μόνη αλλαγή που έγινε έχει σχέση με τα ολοήμερα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι με «μπαλώματα» δεν γίνεται δουλειά, πρέπει εκ βάθρων να ξεκινήσουν οι αλλαγές.

Δώσαμε τους στόχους, τις κατευθύνσεις μας και τους άξονες για το Δημοτικό Σχολείο στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και περιμένουμε τις δικές του προτάσεις στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τις προτάσεις τους και στον Ιανουάριο του 2015 θα έχει βγει στη διαβούλευση η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και στις αρχές του Φεβρουαρίου θεωρούμε ότι είναι μια καλή περίοδος για να γίνει νόμος του κράτους».

Για την Τράπεζα Θεμάτων
Για την Τράπεζα Θεμάτων ο κ. Δερμεντζόπουλος δήλωσε ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, με όχι πολύ σωστή μέθοδο. Είναι όμως ο μόνος θεσμός ο οποίος μπορεί να βοηθήσει και στην ολοκλήρωση της ύλης. Δυστυχώς αυτό το σύστημα έχει κακοποιηθεί. Η Τράπεζα Θεμάτων δεν είναι τίποτα παραπάνω, παρά ένα μεγάλο πακέτο με θέματα τα οποία έχουν διδαχθεί και οφείλουν να γνωρίζουν τα παιδιά».

Για τον Νίκο Ρωμανό
Σε ερώτηση για το Νίκο Ρωμανό ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «η περίπτωση Ρωμανού δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εμείς το χρέος μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται υπό κράτηση το κάνουμε ως Πολιτεία. Σε επτά σωφρονιστικά ιδρύματα λειτουργούν από το Υπουργείο Παιδείας Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, επίσης ως Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να επανενταχθούν στην κοινωνία με καλύτερους όρους, να δώσουν εξετάσεις.

Από τη στιγμή που δώσαμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να σπουδάσουν, προφανώς είμαστε υπέρ της παρακολούθησης των μαθημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε εξ αποστάσεως είτε με παρακολούθηση. Ωστόσο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα χαρτί και να πούμε ότι κάποιος μπορεί να βγει από τη φυλακή και να παρακολουθήσει μαθήματα. Η θέση μας όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι από τη στιγμή που αποφασίζουν να σπουδάσουν, τότε οφείλουμε να τους να στηρίξουμε στην προσπάθεια που κάνουν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.