Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Τι εξελίξεις υπάρχουν με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προτεραιότητα σε προσλήψεις βασικών ειδικοτήτων

Τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας στη Βουλή.

Προτεραιότητα σε βασικές ειδικότητες δίνει ο Υπουργός Παιδείας όπως εξάγεται από τα όσα δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση για την ειδικότητα της Οικιακής Οικονομίας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας απευθυνόμενος στον κ. Λυκουρέντζο που κατέθεσε την ερώτηση:

«Εάν είχατε μια θέση εσείς -ήσασταν εσείς στο πόστο που ήσασταν πριν από κάποια χρόνια, τώρα εν μέσω κρίσης που δεν υπάρχουν χρήματα και που ξεκινάς τη χρονιά με τα πεντακόσια κενά ότι και να γίνει, ζητήσαμε δεκαεξίμισι χιλιάδες αναπληρωτές, πήραμε δεκαέξι χιλιάδες, άρα ξεκινούσαμε με πεντακόσια κενά- και σας ζητούσαν να κάνετε επιλογή, τι θα επιλέγατε;

Φιλόλογο, νηπιαγωγό, δάσκαλο ή κάτοχο του πτυχίου και φυσικά αρμόδιο να διδάξει θέματα Οικιακής Οικονομίας -και όπως λέτε ωραία- να πάρει και παράλληλες αναθέσεις σε συναφή αντικείμενα, όπως είναι ας πούμε η Γεωγραφία;

Εγώ στη θέση σας -και εσείς νομίζω- θα λέγατε πρώτα ένα φιλόλογο, ένα δάσκαλο, ένα νηπιαγωγό, έναν μαθηματικό, έναν φυσικό, δηλαδή τα βασικά».

---------------

Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει 1.000 προσλήψεις

Στις 100 οι προσλήψεις μονίμων.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιμένει το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις αναπληρωτών σε Αθμια και Βθμια Εκπαίδευση αλλά και σε προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών.

Ήδη ο Υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει αίτημα ώστε να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.000 αναπληρωτών αξιοποιώντας τις άδειες άνευ αποδοχών που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 1.000.

Φυσικά αυτή δεν είναι η μοναδική ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας καθώς ήδη επέστρεψαν 86 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες από τις υπηρεσίες που είχαν αποσπαστεί ενώ εγκρίθηκαν μόνο 50 περίπου άδειες για σοβαρούς λόγους υγείας αν και τα αιτήματα έφθασαν τα 350.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να δοθούν 300 ευρώ για τη στήριξη των μονίμων εκπαιδευτικών που θα θελήσουν «να διδάξουν στο σχολείο της γειτονίας τους χωρίς να διακόπτεται η άδεια» όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Αυτοί τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί που έχουν άδεια ανατροφής ανέρχονται σε περίπου 3000. Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει ότι δεν θα είναι μεγάλος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα επιλέξουν να επιστρέψουν στα σχολεία με το θέλγητρο των 300 ευρώ. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, ένας αριθμός της τάξης των 300 – 350 ατόμων θα συμβάλει στον περιορισμό των κενών.

---------------

Ανάγκη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Ο υπουργός Παιδείας για το 1 προς 10 στην εκπαίδευση.

Στην ανάγκη για μόνιμους διορισμούς αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και στην έξοδο της εκπαίδευσης από το 1 προς 10.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να ζητήσει να βγούμε από το 1 προς 10 για την εκπαίδευση, γιατί του χρόνου σχολεία, όπως άνοιξαν φέτος, δεν θα ανοίξουν. Και μάγος να είσαι, δεν θα τα ανοίξεις, όσο αποτελεσματικός κι αν είσαι και όσο κι αν κοπιάζεις».

Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο αναμένονται νεότερα για το θέμα των προσλήψεων ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι θα το γνωρίζουμε τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και τις επόμενες μέρες ενώ μεταξύ των άλλων είπε « κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί η ενέργεια. Υπολογίσαμε την περασμένη εβδομάδα, μετά πήγαμε αυτή την εβδομάδα, γιατί η επίλυση του προβλήματος σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνηγορήσει στην έξοδο από το 1 προς 10 το Υπουργείο θα ζητήσει 10.000 θέσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 5.000 για την ειδική αγωγή.

Ο αριθμός των 15.000 θέσεων δεν είναι δεδομένος, όπως εξάγεται από τα λεγόμενα του Υπουργού. « Δεν ξέρω πόσες θέσεις τελικά θα μας δώσει η Κυβέρνηση, αλλά αυτός ο αριθμός είναι αναγκαίος. Πείτε τώρα εσείς ότι καταλήγουμε κάπου στις οκτώ χιλιάδες ή στις εννέα χιλιάδες» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Λοβέρδος.

Στην περίπτωση διορισμών προτεραιότητα θα έχουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 που ακόμα δεν έχουν διοριστεί υπογράμμισε ο Υπουργός ενώ είπε ότι « επίσης θα δούμε τον κατάλογο, τον ενιαίο πίνακα από τον οποίον αντλείται το 40%, γιατί το 60% αντλείται από τον πίνακα τον επιτυχόντων. Αφού κλείσουμε μ’ αυτό, πάμε μετά στις προκηρύξεις».

---------------

Ενσωμάτωση Κοινωνικού Σχολείου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Επιπτώσεις στους διορισμούς ειδικοτήτων.

«Αν στην αλλαγή που προωθούμε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενσωματωθεί το Κοινωνικό Σχολείο στο ημερήσιο πρόγραμμα, εκεί τους χρειάζεσαι».

Το παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στις ειδικότητες που θα έχουν προτεραιότητα σε διορισμούς εάν η εκπαίδευση βγει από το 1 προς 10. Ο κ. Λοβέρδος με απόλυτα ειλικρίνεια δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος ότι στον εσωτερικό πια καταμερισμό που θα κάνουν το Υπουργείο ή τα ιδρύματα, θα έχουν προτεραιότητα ειδικότητες που δεν είναι κύριες.

Ο Υπουργός συνδύασε, όπως προειπώθηκε, τις ανάγκες σε μελλοντικούς διορισμούς εκπαιδευτικών δευτερευουσών ειδικοτήτων με την προώθηση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Εάν προχωρήσει, είναι απολύτως αναγκαίοι. Εάν δεν προχωρήσει, εκτιμώ ότι η ανάγκη ως προς αυτούς είναι δευτερεύουσα και τα μαθήματα αυτά που αναφέρετε ως μορφή παράλληλης ανάθεσης, μπορούν να τα κάνουν και άλλοι» επεσήμανε ο Υπουργός.

Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στα πιο πάνω είπε μεταξύ των άλλων:

«Θα μου πείτε ότι αυτό είναι σκληρή απάντηση στους ανθρώπους αυτούς. Εγώ δεν θέλω να λέω ψέματα. Σε μεμονωμένα αιτήματα που ψηφιακώς κατατίθενται στο Υπουργείο μέσα από το διαδίκτυο, έτσι απαντώ, όπως σας απαντώ εδώ, στην Αίθουσα αυτή».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.