Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΟΗΕ: Υψηλός ο αριθμός των καταδικασθέντων γυναικών για διακίνηση ανθρώπων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχεδόν 3 στους 10 ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ανθρώπων είναι γυναίκες, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη διακίνηση, σε σχέση με άλλα εγκλήματα, όπως οικονομικές απάτες, ληστείες ή δολοφονίες.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), αναφέρει ότι το 28% των καταδικασθέντων διακινητών την περίοδο μεταξύ 2010-2012 ήταν γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ενεργούσαν ως φύλακες και εργοδότες με σκοπό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων. Σε αντίθεση, μόλις το 10-15% του συνολικού αριθμού των ατόμων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα είναι γυναίκες, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Κριστίνα Κανγκασπούντα, επικεφαλής της Παγκόσμιας Έκθεσης του UNODC για τη Μονάδα Εμπορίας Ανθρώπων, δήλωσε ότι ο αριθμός των γυναικών που έχουν καταδικαστεί με αυτές τις κατηγορίες είναι «εξαιρετικά υψηλός», προσθέτοντας ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν προσλάβει και άλλες γυναίκες από διάφορα κυκλώματα.

«Οι γυναίκες που εμπλέκονται σε πράξεις διακίνησης ανθρώπων βρίσκονται συχνά σε στενή επαφή με τα θύματά τους, είτε για την πρόσληψη, την εξαπάτηση ή τη μεταφορά τους», δήλωσε από τη Γενεύη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Κανγκασπούντα.

«Δεδομένου ότι πολλές έρευνες για την εμπορία ανθρώπων βασίζονται στις μαρτυρίες των θυμάτων, οι χαμηλόβαθμες γυναίκες διακινητές είναι πιο πιθανό να εντοπιστούν και να καταδικαστούν, ενώ οι άνδρες που βρίσκονται στην κορυφή της αλυσίδας έχουν σπάνια επαφή με τα θύματά τους», πρόσθεσε η ίδια.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το 33% των θυμάτων είναι παιδιά και δύο στα τρία είναι κορίτσια.

Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό κάποια μορφή δουλείας, ανάμεσα σε αυτούς άτομα που έχουν πέσει θύματα εμπορίας με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.