Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Το κάπνισμα ευθύνεται για τους χρόνιους πόνους στην πλάτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέες επιβλαβείς παρενέργειες ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Είστε καπνιστής ή καπνίστρια και υποφέρετε από χρόνιους πόνους; Κόψτε το τσιγάρο και θα δείτε διαφορά, λένε οι επιστήμονες.

Νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg School of Medicine, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Human Brain Mapping», έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους μη καπνιστές να εμφανίσουν χρόνιο πόνο στην περιοχή της πλάτης. Είναι η πρώτη φορά που κάποια μελέτη συσχετίζει το κάπνισμα και τον χρόνιο πόνο με το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στον εθισμό.

«Το κάπνισμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στον πόνο. Φαίνεται πως κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ανεκτικούς στον πόνο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Bogdan Petre.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν τρεις ομάδες εθελοντών. Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν 160 ενήλικες, που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει να ταλαιπωρούνται από πόνους στην πλάτη, τη δεύτερη ομάδα αποτελούσαν 35 υγιείς ενήλικες, ενώ στο τρίτο γκρουπ έλαβαν μέρος 32 άτομα, τα οποία υπέφεραν από χρόνιους πόνους στην πλάτη. Σε 5 διαφορετικές χρονικές περιόδους σε διάστημα ενός έτους, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες και κατόπιν βαθμολόγησαν την ένταση του πόνου που ένιωθαν στην πλάτη τους, ενώ παράλληλα συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και άλλα θέματα υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες που αφορούσαν δύο περιοχές του εγκεφάλου, εκείνη που εμπλεκόταν με την εθιστική συμπεριφορά και εκείνη με τη μάθηση. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου «συνομιλούν» μεταξύ τους, αποδεικνύοντας ότι όσο πιο ισχυρή είναι η μεταξύ τους σύνδεση τόσο πιο πιθανό είναι κάποιος να ταλαιπωρείται από χρόνιο πόνο.

«Η σύνδεση αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου ήταν πολύ ισχυρή και ενεργή στους καπνιστές. Αντίθετα, ήταν πολύ χαλαρή σε εκείνους, οι οποίοι -με δική τους θέληση- έκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της έρευνας», συμπλήρωσε ο καθηγητής Petre.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.