Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ξεκινά την Τρίτη η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης προς τους αγρότες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από την Τρίτη, ξεκινά η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης που θα καταβληθεί άμεσα, χωρίς παρακρατήσεις από τον ΟΓΑ.

Όπως ενημέρωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, μέχρι 31 Δεκεμβρίου, θα έχουν καταβληθεί ενιαία πληρωμές παλαιότερων ετών επιστροφές ΦΠΑ, πετρελαίου και το συνολικό ποσό για τους παραγωγούς θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κουκουλόπουλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επανέλθει καθεστώς προκαταβολών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, πριν δηλαδή από τη διαπίστωση αγροτικών ζημιών. Θέμα προκαταβολών έθεσε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να δείξει ευελιξία και να αναλάβει έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία για προκαταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στις περιπτώσεις ολοσχερούς καταστροφής.

«Οι προκαταβολές αποζημιώσεων απαγορεύονται ρητά από τον Κανονισμό της ΕΕ. Απαγορεύονται ρητά από τον Κανονισμό. Η συνέπεια, όταν παραβιάζεται αυτός ο Κανονισμός, είναι ο καταλογισμός "πακέτου Χατζηγάκη". Αφήστε αυτό το θλιβερό έργο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην Ημαθία πρότεινε, χωρίς να κοκκινίζει, "πακέτο Χατζηγάκη" για το ροδάκινο. Αφήστε την παλιά Ελλάδα, που αφήσαμε πίσω, σ΄ αυτούς», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις ζημίες από τη χαλαζόπτωση στον νομό Σερρών και επισήμανε ότι, μόλις τώρα, ξεκινάει η σύνταξη των πορισμάτων, αν και πρόκειται για «βιβλική καταστροφή». Μίλησε, μάλιστα, για παραλείψεις υπουργών που αδικούν την εργώδη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης και επέμεινε στην ανάγκη έκτακτης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι κεντρική προσπάθεια του υπουργείου είναι οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, να ανοίξει γρήγορα το σύστημα, ώστε το 2015 να δίνονται οι αποζημιώσεις πολύ γρηγορότερα. Όπως έσπευσε να υπενθυμίσει, ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε νόμιμη αποζημίωση, πέραν των πορισμάτων, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ΟΣΔΕ και της ενιαίας ενίσχυσης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε, εξάλλου ότι από την Τρίτη ξεκινά η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης που θα καταβληθεί άμεσα, χωρίς παρακρατήσεις από τον ΟΓΑ. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου, θα έχουν καταβληθεί ενιαία πληρωμές παλαιότερων ετών, επιστροφές ΦΠΑ, πετρελαίου και το συνολικό ποσό για τους παραγωγούς θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ, αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.