Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

«Κοινωνία που να δίνει προτεραιότητα στο παιδί»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, επιβάλλουν τη συστράτευση, όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για να συγκροτήσουμε μια κοινωνία, που να δίνει προτεραιότητα στο παιδί, να κατοχυρώνει και να προστατεύει τα δικαιώματα του στην Εκπαίδευση, στην Εργασία, στη Στέγη, στη Διατροφή, στην Υγεία». Αυτό υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε ημερίδα στη Βουλή που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και τη συνδρομή όλων των αρμόδιων φορέων και ΜΚΟ. Ο κ. Σούρλας υποστήριξε ότι σημείο αναφοράς πρέπει να είναι "Μια κοινωνία που να μπορεί να υποδέχεται τους νέους, μέσα σε πνεύμα Ειρήνης, Αξιοπρέπειας, Ανοχής, Ελευθερίας και Αλληλεγγύης.

Μια Πολιτεία που οφείλει να μεριμνά, ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη Παιδεία, για την ανάδειξη ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών με προτεραιότητα το σεβασμό στους νόμους και την καλλιέργεια ηθικής συνείδησης.
Πάνω σε αυτά τα θεμέλια μπορούμε να χτίσουμε «Έναν κόσμο κατάλληλο, για τα παιδιά», και να προσδοκούμε σε ένα πιο ανθρώπινο, πολύ καλύτερο μέλλον, συνεχώς βελτιούμενο".

Το σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη πολυτομεακή και συντονισμένη προσπάθεια της Ελληνικής Διοίκησης και εκπονείται από Διυπουργική Ομάδα Εργασίας, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την συνεισφορά των αρμοδίων Υπουργείων και φορέων, ΜΚΟ καθώς και από προτάσεις μαθητών μετά από Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα η υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου, απορρέει από το Σύστημα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αλλά και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που υιοθέτησε η χώρα μας (2014-2016), και αναφέρεται ως ειδική δράση.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει: το θεσμικό πλαίσιο, την υφιστάμενη κατάσταση, συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την βελτίωση, την προστασία και προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τους φορείς υλοποίησης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δράσεων.

Το περιεχόμενο του Σχεδίου περιλαμβάνει, εκτός από τα Γενικά Μέτρα Εφαρμογής Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις Γενικές Αρχές, για την μη διάκριση εις βάρος των παιδιών, το Δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη, τον Σεβασμό των απόψεων του παιδιού, την αρχή του «υπέρτερου συμφέροντος του παιδιού».

Τα Ατομικά δικαιώματα όπως, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφόρηση, οικογενειακό περιβάλλον, Υιοθεσία, Βία κατά των παιδιών συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης και της παραμέλησης, Υγεία και Πρόνοια, Αναπηρία, Αντιμετώπιση παιδικής φτώχειας, Υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, Προσχολική φροντίδα, Εκπαίδευση, Ελεύθερος χρόνος και Μέτρα ειδικής προστασίας: Ασυνόδευτα παιδιά, αιτούντα άσυλο – πρόσφυγες, παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων ή παράνομης διακίνησης μεταναστών, Παιδιά στο δρόμο, Απονομή Δικαιοσύνης σε Ανηλίκους, Παιδιά θύματα και μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών, Παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, Ρομά κλπ. καθώς και τα Προαιρετικά πρωτόκολλα της Σύμβασης ΟΗΕ σχετικά με την Πώληση και εμπορία παιδιών, παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία και τα παιδιά σε ένοπλες συρράξεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.