Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Χαμηλός ο κίνδυνος για Έμπολα στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» λέει συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο κίνδυνος εμφάνισης Έμπολα στην Ελλάδα είναι χαμηλός και μάλιστα είναι χαμηλότερος από ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης γιατί δεν υπάρχουν πτήσεις από και προς τις πληγείσες περιοχές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, αντιθέτως χρειάζεται ενημέρωση και επικαιροποίηση των οδηγιών για την προστασία.

Τα παραπάνω επεσήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γιατρός επείγουσας παιδιατρικής και επιστημονική συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγορίτσα Μπάκα, η οποία θα μιλήσει απόψε σε εκδήλωση με θέμα «Ebola: Επιδημία ή παγκόσμια απειλή;», που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των ιδιωτών γιατρών.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται λίγες έρευνες για θεραπεία της νόσου με αντιικά καθώς και δυο έρευνες για τη δημιουργία εμβολίων που βρίσκονται ακόμη στην πρώτη φάση των κλινικών μελετών. Οι έρευνες αυτές γίνονται από εταιρείες που εδρεύουν στον Καναδά και στο Βέλγιο» πρόσθεσε η κ. Μπάκα.

Στην κλινική εικόνα της νόσου αναφέρεται η ιατρός βιοπαθολόγος - καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Άννα Παπά, τονίζοντας ότι ξεκινά ήπια, σαν εμπύρετο νόσημα, ανεβαίνει απότομα ο πυρετός και συνοδεύεται από εμετό, διάρροια, αιμορραγικά συμπτώματα, εξάνθημα και μελανιές στο δέρμα.

«Σήμερα, η θνητότητα ποικίλει από 50 έως 80%. Η διάγνωση γίνεται με μοριακές μεθόδους. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ούτε και εμβόλιο και γι' αυτό ακολουθείται η συντηρητική αντιμετώπιση. Επίσης έχει δοκιμαστεί η θεραπεία με αντισώματα ατόμων που έχουν νοσήσει και θεραπεύτηκαν. Σε ερευνητικό επίπεδο βρίσκονται μελέτες για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Για τη δημιουργία εμβολίου χρειάζονται πολλές κλινικές μελέτες και δεν υπάρχει κάτι που να έχει εγκριθεί. Οι κλινικές μελέτες, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αποσκοπούν να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμη» προσθέτει η κ. Παπά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.