Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ήταν κάποτε… ολόκληρο το εφάπαξ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κουρεμένα έως και 50% θα είναι αυτά που θα χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων από το 2015.

Μειωμένα έως και 50% θα είναι τα νέα εφάπαξ που θα χορηγεί το 2015 το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτέμβρη του 2013.
Η μείωση προκύπτει μετά την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Για τα εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χθες ότι το κράτος θα σταματήσει πλέον να χρηματοδοτεί κατά 100% τα εφάπαξ κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων και το σύστημα θα γίνει ανταποδοτικό.

Με αυτό το δεδομένο, στελέχη του Ταμείου τόνιζαν ότι ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβάλλονται, οι περικοπές μπορεί να κυμανθούν από 20% έως 50%. Κι αυτό γιατί το Ταμείο θα απονέμει ποσά εφάπαξ που θα αναλογούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.

Δηλαδή με βάση τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος (σ.σ έσοδα ίσον με έξοδα) ου ισχύει από φέτος, το ΤΠΔΥ, όπως και κάθε άλλο ταμείο πρόνοιας (π.χ Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα –ΤΑΠΙΤ), θα πρέπει να παρέχει εφάπαξ σε άμεση συνάρτηση με τις εισφορές που έχει μαζέψει κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών του Ταμείου Πρόνοιας, ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που σε 35 χρόνια πληρώνει 18.500 ευρώ εισφορές και με τα σημερινά δεδομένα παίρνει 38.000 ευρώ εφάπαξ, με τον νέο υπολογισμό θα πάρει 19.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι χωρίς νέες μειώσεις θα υπολογιστεί το ποσό του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν (εκδόθηκε πράξη συνταξιοδότησης) έως και τον Αύγουστο του 2013. Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 34.000 αιτήσεις για την καταβολή του βοηθήματος από τον φορέα του Δημοσίου, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τους 15 μήνες.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.