Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Τα σενάρια για τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ο τύμβος της Αμφίπολης έχει κατασκευαστεί με εντολή του Μ. Αλεξάνδρου»

Ντόροθι Κινγκ: Γελοίο ότι η Αμφίπολη δεν είναι ελληνική.

«Η Αμφίπολη είναι στη Μακεδονία, η Βεργίνα είναι στη Μακεδονία και η Μακεδονία είναι στην Ελλάδα. Το να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο είναι τόσο γελοίο όσο το να υποστηρίζεις ότι ο Ιησούς πήγε στην Αμερική».

Με αυτά τα λόγια η γνωστή αρχαιολόγος, και καλή γνώστης των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, Ντόροθι Κινγκ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών και άλλων που διεκδικούν μέρος από το μεγαλείο της ανακάλυψης της Αμφίπολης.

Η αρχαιολόγος, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο «Έθνος της Κυριακής» επιμένει στη θέση της ότι η ανασκαφή στον τύμβο στο λόφο Καστά, ξεπερνάει σε αξία οποιαδήποτε άλλη αρχαιολογική ανασκαφή έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Επιμένει στην άποψη της πως ο τάφος της Αμφίπολης κατασκευάστηκε υπό την εντολή του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πως το πιο πιθανόν είναι να ανήκει στον Ηφαιστίωνα. Η ίδια δηλώνει έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της αν της ζητηθεί, εκφράζοντας, παράλληλα, τη σιγουριά της ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη «θα συνεχίσουν να κάνουν σπουδαίες αποκαλύψεις».

-------------

Εφτά σενάρια για τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης


Γενετιστές, ανθρωπολόγοι, μοριακοί βιολόγοι πήραν τη σκυτάλη από τους αρχαιολόγους.

Μετά και την ανακάλυψη του σκελετού στον τρίτο θάλαμο του τύμβου στο λόφο Καστά, σε θρίλερ έχει αναδειχτεί το κορυφαίο ερώτημα «ποιος είναι ο νεκρός που ετάφη στην Αμφίπολη;»

Αυτό, βεβαίως, έχει μεγάλη σημασία όχι μόνον για καθαυτή την αρχαιολογική σκαπάνη στο σπουδαίο μνημείο αλλά και γενικότερη ιστορική σημασία. Μια ανατρεπτική ανακάλυψη είναι πιθανό να αλλάξει και τις μέχρι σήμερα ιστορικές γνώσεις που είχαμε αλλά θα αποκαλύψει και πολλά για τη ζωή και την κουλτούρα της εποχής.

Ο Ελεύθερος Τύπος καταγράφει σήμερα τα 7 κύρια σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης:

1. Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;

Η φήμη αυτή αναπαράγεται διαρκώς αν και η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, το έχει αποκλείσει. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Χάρη Τζάλα, για να ισχύει αυτό θα πρέπει "να ανατραπούν 17 αρχαίες πηγές που αναφέρουν τις επισκέψεις 5 αυτοκρατόρων στο σώμα του Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια".

2. Είναι ο Ηφαιστίωνας;

Είναι μια θεωρία που υποστηρίζεται από πολλούς αρχαιολόγους, μεταξύ των οποίων και η Ντόροθι Κινγκ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη, "τα οστά είναι του Ηφαιστίωνα".

3. Είναι ο Κάσσανδρος;

Ο θάνατος του συμπίπτει χρονολογικά με την ανέγερση του τάφου. Επίσης η κυριαρχία του Κάσσανδρου στην περιοχή της Αμφίπολης και το μίσος που έτρεφε για τον Αλέξανδρο, θεωρείται ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ να κτιστεί ένα τόσο λαμπρό μνημείο για κάποιον από τη γενιά του Μεγαλέξανδρου.

4. Είναι η Ολυμπιάδα;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ένθερμα ότι πρόκειται για την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως υπάρχει και το αντίθετο επιχείρημα: η Ολυμπιάδα εκτελέστηκε από τον Κάσσανδρο. Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι την άφησε άταφη, πέταξε το νεκρό σώμα της σε ένα γκρεμό. Και πάντως ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ την ταφή κάποιου από τη γενιά του Αλέξανδρου σε ένα τόσο λαμπρό μνημείο.

5. Είναι η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος ο Δ';

Η ανακάλυψη ενός μόνον σκελετού καταρρίπτει αυτό το σενάριο. Ακόμη, οι επιστήμονες λένε ότι έχουν ταυτίσει το μικρό Αλέξανδρο με οστά παιδιού που ανακαλύφθηκαν δίπλα στον τάφο του Φιλίππου του Β' στη Βεργίνα.

6. Είναι ο Νέαρχος;

Ο Νέαρχος ήταν επικεφαλής του στόλου του Αλεξάνδρου και στενός του συνεργάτης. Η κ. Περιστέρη έχει πει ότι "ο τάφος ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατιωτικό".

7. Ή μήπως κάποιος άλλος στρατηγός;

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικό ένα τόσο μεγάλο και λαμπρό μνημείο, βασιλικών προδιαγραφών, για έναν στρατηγό μόνον.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.