Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ακινητοποιημένα 1 εκατομμύριο Ι.Χ.

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα «φαίνονται» σήμερα στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι βρίσκονται σε καθεστώς ακινησίας, καθώς οι οδηγοί έσπευσαν -ειδικά από το 2009 και μετά- να καταθέσουν πινακίδες, για να αποφύγουν τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια.

Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων ή μεταχειρισμένων από το εξωτερικό έχουν καταρρεύσει, αφού, ενώ παλιά πωλούνταν 250.000 επιβατικά το χρόνο, τώρα διατίθενται λιγότερα από 65.000 οχήματα.

Κι όμως ο «στόλος» των Ι.Χ. κρατάει το μέγεθός του. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες επιβατηγών αυτοκινήτων που καλούνται να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας, ανέρχονται σε περίπου 4,15 εκατ. από 4,25 εκατ. που ήταν πέρυσι και 4,3 εκατ. που ήταν πρόπερσι. Το ότι έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο πληρωμής τελών κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο αριθμό οχημάτων σημαίνει ότι αυτά βρίσκονταν σε καθεστώς κυκλοφορίας, μέχρι και την 1η Νοεμβρίου, οπότε και εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής. Πώς εξηγείται το φαινόμενο οι καταθέσεις πινακίδων να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων σε κυκλοφορία να μην μειώνεται, παρά μερικές δεκάδες χιλιάδες οχήματα, ετησίως; Η απάντηση δίδεται και πάλι από τα στατιστικά: Περίπου οι 4 στους 10 αποφασίζουν άρση ακινησίας, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούν χωρίς το Ι.Χ. τους. Επίσης, την περίοδο της ύφεσης, κατά την οποία έγιναν ένα εκατομμύριο «ακινησίες» επιβατηγών αυτοκινήτων, καταγράφηκαν και αγορές καινούργιων επιβατηγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα «ακινησίας», μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι υπαρκτό, κάτι που φοβίζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κατάθεση πινακίδων ισοδυναμεί με μείωση φορολογικών εσόδων. Στην κατεύθυνση του να περιοριστεί το «κύμα» (σ.σ: από το 2010 και μετά οπότε ενεργοποιήθηκαν τα σκληρά μέτρα ακινητοποιούνται περισσότερα από 200.000 αυτοκίνητα σε ετήσια βάση) έχουν ήδη μπει στο τραπέζι μέτρα, όπως:

1. Η παράταση της ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς που προχωρούν σε άρση ακινησίας του οχήματος να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για το υπόλοιπο του έτους και όχι για το σύνολο της χρονιάς. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε μεταβατικό χαρακτήρα και λήγει στο τέλος του 2014. Εξετάζεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ισχύει επ’ αόριστον.

2. Η κατάργηση των τεκμηρίων, αν είναι δυνατόν ακόμη και για τα εισοδήματα του 2015, όπως υποστήριξε προ ημερών σε ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Τα τεκμήρια προκάλεσαν την ακινησία οχημάτων, κυρίως, μεγάλου κυβισμού. «Διάδοχος» των τεκμηρίων θα είναι το «περιουσιολόγιο», το οποίο, όμως, θα λειτουργεί με διαφορετική λογική. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν θα φορτώνονται με ένα θεωρητικό εισόδημα, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα πρέπει να δικαιολογούν με τα εισοδήματά τους μόνο τις μεταβολές που επέρχονται στην περιουσιακή τους κατάσταση (π.χ. αγορά νέου αυτοκινήτου, απότομη αύξηση καταθέσεων κ.λπ.). Ετσι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση ακινησίας, κυρίως, στα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.

Το «κύμα» της κατάθεσης πινακίδων ξεσπά κάθε χρόνο, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει τη διαδικασία είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, έχοντας εκδώσει ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για 4,16 εκατομμύρια Ι.Χ.

Στη λίστα περιλαμβάνονται, επίσης, 1,2 εκατομμύρια μοτοσικλέτες και περίπου 900.000 φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, ενώ ο συνολικός αριθμός οχημάτων από το οποίο περιμένει το Δημόσιο να εισπράξει τέλη κυκλοφορίας ανέρχεται στα 6,3-6,4 εκατ. οχήματα. Ο εισπρακτικός στόχος ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ περίπου 100.000-150.000 ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι δεν θα καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα αυτά να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές και μάλιστα στο διπλάσιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.