Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

«Πάγωμα» μισθών και συντάξεων το 2015 προβλέπει ο προϋπολογισμός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξημένο κατά 1,2% το κονδύλι για να καλυφθούν οι αποδοχές των ενστόλων!

Μαχαίρι στις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου , αλλά και «πάγωμα» μισθών και συντάξεων προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,305 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,15 δισ. ευρώ έναντι του 2014. Οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41,88 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Συγκεκριμένα, το κονδύλι του Προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις ανέρχεται στα 18,057 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με εφέτος (17,8 δισ. ευρώ), καθώς θα χρηματοδοτήσει και την καταβολή αυξημένων αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και τα αναδρομικά περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών. Πάντως, για τις πρόσθετες και παρεπόμενες αποδοχές προβλέπεται μείωση δαπανών 2,7% στα 676 εκατ. ευρώ, από 695 εκατ. ευρώ εφέτος.

Οι καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες του Δημοσίου αναμένεται να περικοπούν κατά 391 εκατ.. ευρώ ή κατά 17,9% το 2015 στα 1,78 δισ. ευρώ, από 2,17 δισ. ευρώ φέτος. Αυτό θα συμβεί παρά το γεγονός ότι στην κατηγορία αυτή έχουν περιληφθεί αυξημένες πιστώσεις για την κάλυψη του κόστους ενοικίων κτηρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου λόγω της εφαρμογής του προγράμματος πώλησης και ενοικίασης ακινήτων του Δημοσίου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας θα είναι το 2015 μειωμένος κατά 110 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος στα 12,05 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι έχει να χρηματοδοτήσει τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να καλύψει μεταξύ άλλων:

- Την υλοποίηση του προγράμματος «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» με αρχική πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένους δήμους της χώρας και στη συνέχεια στο σύνολο της επικράτειας,

- Την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων,

- Την ενίσχυση των δαπανών κοινωνικής προστασίας, όπως δράσεις για τη διευκόλυνση μετακίνησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με συγκοινωνιακά μέσα,

- Την χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας για την απρόσκοπτη λειτουργία τους στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης πολιτικής πρόνοιας,

- Την χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,

- Την εφαρμογή προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σημειώνεται πως για την αντιμετώπιση «απρόβλεπτων και έκτακτου χαρακτήρα δαπανών» έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2015 πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2015, αναμένονται στα 1,5 δισ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.