Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Δείτε τους 15 πιο εντυπωσιακούς σταθμούς μετρό στον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έργα τέχνης, θεαματικοί φωτισμοί και τεχνολογία αιχμής.

Έργα τέχνης, θεαματικοί φωτισμοί και η τεχνολογία αιχμής είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά, που συνθέτουν την εικόνα των πιο εντυπωσιακών σταθμών μετρό στον κόσμο.

Ας ταξιδέψουμε από τη Γερμανία ως την Ταϊβάν και από την Ιταλία ως το Ντουμπάι για να τους ανακαλύψουμε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτούς τους σταθμούς μια μικρή καθυστέρηση δεν θα ενοχλούσε κανέναν!

1. Μόναχο, Γερμανία



Φανταστείτε να περιμένετε το συρμό του μετρό σας κάτω από φουτουριστικά φώτα νέον. Σχεδιασμένο από τον Γερμανό σχεδιαστή Ingo Maurer, ο σταθμός Münchner Freiheit είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς στον κόσμο, αφού είναι διακοσμημένος με 11 φωτισμένους πυλώνες, ενώ και ο σταθμός Westfriedhof διαθέτει μεγάλες λάμπες, που φωτίζουν μοναδικά τις πλατφόρμες.

2. Στοκχόλμη, Σουηδία



Από τους 110 σταθμούς της Στοκχόλμης, οι 90 έχουν ζωγραφιστεί και διακοσμηθεί από μια ομάδα πάνω από 150 καλλιτεχνών. Διαθέτοντας τα πάντα, από μωσαϊκά έως ρωμαϊκές στήλες, οι σταθμοί μοιάζουν με ατελείωτα, υπόγεια έργα τέχνης.

3. Μόσχα, Ρωσία



Το διάσημο, πολυτελές μετρό της Μόσχας, με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, τα αγάλματα και τις επιχρυσωμένες λεπτομέρειες άνοιξε το 1935. Σήμερα, πάνω από οκτώ εκατομμύρια ταξιδιώτες περνούν από αυτούς τους τεράστιους σταθμούς κάθε μέρα.

4. Ταϊπέι, Ταϊβάν



Ο σταθμός Kaohsiung Narciso στην Ταϊπέι διαθέτει έναν γυάλινο θόλο, με έντονα χρώματα, που σπάει τη νωθρότητα της καθημερινότητας για τους εργαζόμενους της πόλης.

5. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα



Το μετρό στο Ντουμπάι είναι το μεγαλύτερο αυτοματοποιημένο δίκτυο υπόγειων μεταφορών στον κόσμο. Ένα από τα πιο θεαματικά στοιχεία του σταθμού BurJuman είναι οι τεράστιοι πολυέλαιοι σε σχήμα μέδουσας.

6. Μπιλμπάο, Ισπανία



Το σχέδιο από τσιμέντο, χάλυβα και γυαλί του Άγγλου αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ αποτελεί ένα παράδειγμα σύγχρονου σχεδιασμού, που παρατηρείται και σε πολλά κτήρια της πόλης. Πάρτε το μετρό στο Guggenheim και θα εκπλαγείτε με τα κατορθώματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, πάνω και κάτω από την επιφάνεια της γης.

7. Σαγκάη, Κίνα



Η Σαγκάη διαθέτει το μεγαλύτερο μετρό του κόσμου. Αν επισκεφθείτε την πόλη, μην παραλείψετε να πάρετε το τρένο, που περνά μέσα από ένα φωτιζόμενο τούνελ και θεωρείται ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Σαγκάης.

8. Νάπολη, Ιταλία



Στα υπόγεια της Νάπολης θα βρείτε μια από τις καλύτερες γκαλερί τέχνης στην Ιταλία. Το έργο ανάπλασης του μετρό της πόλης περιελάμβανε τη συμβολή 90 ντόπιων και διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι στόλισαν με τα έργα τους κομβικά σημεία του δικτύου μεταφορών.

9. Βιέννη, Αυστρία



Ο σταθμός Karlsplatz της Βιέννης σχεδιάστηκε από τον Otto Wagner, ενώ πολλές ακόμα στάσεις κατά μήκος της διαδρομής U-Bahn είναι εντυπωσιακές, όπως για παράδειγμα, τα τρία εκατομμύρια κομμάτια Murano που συνθέτουν τις τοιχογραφίες του Anton Lehmden.

Παράλληλα, στις γραμμές U1, U2 και U3 μπορείτε να θαυμάσετε έργα τέχνης από διάσημους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, όπως οι Ernst Candies, Peter Kogler και Gottfried Kumpf.

10. Αλμάτι, Καζακστάν



Η πρώτη γραμμή μετρό στο Almaty, τη μεγαλύτερη πόλη στο Καζακστάν, εγκαινιάστηκε το 2011. Μάρμαρα, ψηφιδωτά και παραδοσιακή διακόσμηση συνδυάστηκαν με ατσάλι και γυαλί συνθέτοντας ένα μοντέρνο αποτέλεσμα. Το σύστημα του μετρό είναι φημισμένη και για την χρήση της τεχνολογίας, η οποία εξασφαλίζει ότι τα τρένα είναι πάντα στην ώρα τους.

11. Βερολίνο, Γερμανία



Ο σταθμός Heidelberger Platzl στο Βερολίνο, που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Wilhelm Leitgebel, είναι μόνο ένας από τους στιλάτους σταθμούς μετρό της γερμανικής πρωτεύουσας.

12. Ekaterinburg, Ρωσία



Το αλάνθαστο σοβιετικό στυλ είναι εμφανές στο σχεδιασμό των σταθμών του μετρό στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους ανακαλύφθηκαν πολύτιμα ορυκτά κοιτάσματα.

13. Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία



Το άκρως λειτουργικό, πολύχρωμο και καλλιτεχνικό μετρό της Πράγας εγκαινιάστηκε το 1974 και μεταφέρει περίπου μισό δισεκατομμύριο επιβάτες το χρόνο. Παράλληλα, είναι ένα από τα πιο αποδοτικά και καθαρά μετρό στον κόσμο.

14. Ουάσινγκτον, ΗΠΑ



Πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβή μετρό στον πλανήτη. Έχει τις μεγαλύτερες κυλιόμενες σκάλες στον κόσμο, γεγονός που καθυστερεί λίγο την κίνηση των επιβατών, αλλά οι γρήγορες και ξεκούραστες υπόγειες διαδρομές τους αποζημιώνουν.

15. Χονγκ Κονγκ



Ο σύγχρονος χαρακτήρας του Χονγκ Κονγκ αντικατοπτρίζεται στην κατασκευή και τη διαχείρηση των αστικών, υπόγειων συγκοινωνιών. Ο μινιμαλισμός του δίνει έμφαση στην προηγμένη τεχνολογία και έχει τις λιγότερες καθυστερήσεις στον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.