Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ιταλική καραντίνα για Αμερικάνους στρατιώτες που επέστρεψαν από τη Δ. Αφρική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανησυχία για την απομόνωση γιατρών και νοσηλευτών εκφράζει ο ΟΗΕ.

Σε απομόνωση, σε μια στρατιωτική βάση στην Ιταλία έχουν μπει και 12 Αμερικανοί στρατιώτες και ο στρατηγός τους οι οποίοι επέστρεψαν από τη Δυτική Αφρική. Οι στρατιώτες θα παραμείνουν σε απομόνωση στη Βιτσέντζα για τρεις εβδομάδες μολονότι κανείς τους δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας, όπως διαβεβαίωσε το Πεντάγωνο.

«Για προληπτικούς λόγους» οι στρατιώτες και ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στη Λιβερία, στρατηγός Ντάριλ Γουίλιαμς, έχουν τεθεί υπό «ενισχυμένη παρακολούθηση», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «καραντίνα». Παραδέχτηκε όμως ότι είναι «απομονωμένοι» από το υπόλοιπο προσωπικό της βάσης και ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσεις για δεκάδες άλλους στρατιώτες όταν λήξει η αποστολή τους στη Δυτική Αφρική, όπου βοηθούν στην κατασκευή υποδομών για τα θύματα του Έμπολα.
Περίπου 600 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη Λιβερία και άλλοι 100 στη Σενεγάλη.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ταξιδιωτών από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα δημιουργούν δυσκολίες στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που διακινδυνεύουν την ίδια τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν τη θανατηφόρα ασθένεια, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ πιστεύει ότι «οι περιορισμοί αυτοί ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης» είπε ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντουζαρίτς. Ο εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του δεν κατονόμασε χώρες που εφαρμόζουν αυτό το μέτρο αλλά στους δημοσιογράφους παραδέχτηκε ότι περιλαμβάνονται και οι νέοι κανονισμοί περί καραντίνας που έχουν τεθεί σε ισχύ στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσι.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν (στις χώρες τους) είναι εξαιρετικοί άνθρωποι που δίνουν τον εαυτό τους για την ανθρωπότητα. Δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιορισμούς που δεν βασίζονται σε επιστημονικούς λόγους. Αυτοί που προσβάλλονται (από ασθένειες) θα πρέπει να στηρίζονται, όχι να στιγματίζονται», τόνισε.

Η νοσοκόμα που είχε τεθεί σε καραντίνα στο Νιου Τζέρσι με βάση τους νέους περιορισμούς που ισχύουν στην Πολιτεία αυτή πήρε εξιτήριο σήμερα αφού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι δεν είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το Σαββατοκύριακο ασκήθηκε έντονη κριτική στο μέτρο αυτό και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς γιατρούς και νοσηλευτές από το να βοηθήσουν όσους έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα. Με βάση τους νέους κανονισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι η νοσοκόμα Κέισι Χίκοξ χαρακτηρίστηκε «ταξιδιώτης υψηλού κινδύνου», κάτι που σήμαινε ότι θα την έθεταν σε απομόνωση για 21 ημέρες.

Η Χίκοξ, που είχε μεταβεί στη Σιέρα Λεόνε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας, θα μεταφερθεί τώρα στο σπίτι της στο Μέιν με ιδιωτικό αεροσκάφος. Η ίδια, σε ένα άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ντάλας Μόρνινγκ Νιους επέκρινε τη συμπεριφορά που της επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές τονίζοντας ότι «δεν θα ευχόταν σε κανέναν να βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση».

Νωρίτερα, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά να εκδίδει ταξιδιωτικές θεωρήσεις για όσους προέρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία, δηλαδή τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Θα ακυρωθούν επίσης και οι βίζες που έχουν ήδη εκδοθεί αλλά οι κάτοχοί τους δεν έχουν ακόμη αναχωρήσει από τις χώρες αυτές. Όσοι διαθέτουν μόνιμη βίζα για την Αυστραλία θα μπαίνουν σε καραντίνα για 21 ημέρες προτού να τους επιτραπεί να περάσουν στο έδαφος της χώρας, όπως ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.