Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«Μπλόκο» Αυστραλίας σε πολίτες από τη Δυτική Αφρική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η χώρα απαγόρευσε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου.

Η Αυστραλία δέχεται σήμερα πυρά από εμπειρογνώμονες της υγείας και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή απαγόρευσε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για όσους προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη πλούσια χώρα που κλείνει την πόρτα της στην περιοχή.

Η Αυστραλία δεν έχει καταγράψει κάποιο κρούσμα του Έμπολα παρότι έχει σημάνει επανειλημμένα συναγερμός στη χώρα και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ αντιστέκεται μέχρι στιγμής σε επανειλημμένα αιτήματα να στείλει ιατρικό προσωπικό επί του πεδίου για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας.

Η απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος σε οποιονδήποτε έρχεται από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία, προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως απαραίτητο προληπτικό μέτρο ασφαλείας, αλλά επικρίθηκε από εμπειρογνώμονες και υποστηρικτές των δικαιωμάτων που επισήμαναν πως το εν λόγω μέτρο έχει πολιτικά κίνητρα και είναι κοντόφθαλμο.

Η ανακοίνωση για την απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου έρχεται ενώ Πολιτείες της Αυστραλίας φαίνονται να σκληραίνουν τη στάση τους αναφορικά με την ασθένεια. Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην πολιτεία Κουίνσλαντ καλούνται να μπουν εθελοντικά σε καραντίνα όταν γυρίζουν από τη Δυτική Αφρική όπου έχουν περιθάλψει ασθενείς, αλλά αξιωματούχοι είπαν πως μπορεί να αναληφθεί ισχυρότερη δράση.

«Αν κάποιος δεν μπει εθελοντικά σε καραντίνα και έχουμε εύλογη ανησυχία, τότε θα επιδιώξουμε εντολή από δικαστή για να μπει σε καραντίνα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κουίνσλαντ Λόρανς Σπρίνγκμπορντ.

Οι κίνδυνοι για την Αυστραλία είναι μικροί λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής της, επισημαίνει ωστόσο ο δρ. Άνταμ Κάμρατ-Σκοτ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαρί Μπασίρ για τις Λοιμώδεις Νόσους και τη Βιοασφάλεια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Η απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου, δήλωσε, ουδόλως θα συμβάλει στην προστασία της χώρας από τον Έμπολα ενώ θα έχει δυνητικά αρνητική επίδραση στη δημόσια υγεία αυξάνοντας αδικαιολόγητα τους φόβους για τη νόσο και δημιουργώντας γενικό κλίμα πανικού.

«Αυτή είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Κάμρατ-Σκοτ. «Υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία ή ιατρική αιτιολόγηση για να επιλέξεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Πρόκειται για το είδος της πολιτικής που διαπιστώνουμε ότι αρχίζει να εμποδίζει τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.