Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκε αρχαιοελληνικό ναυάγιο στη Σικελία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε βάθος 125 μέτρων αυτοδύτες ανακάλυψαν ένα αρχαιοελληνικό ναυάγιο στα Αιόλια Νησιά, βόρεια της Σικελίας.

Μετά από έρευνες ετών, οι δύτες βρέθηκαν μπροστά στο ναυάγιο του πλοίου ανοιχτά της νήσου Παναρέα, περίπου 64 χιλιόμετρα βόρεια της Σικελίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι το ναυάγιο χρονολογείται το 218 π.Χ.

Το πλοίο φαίνεται να μετέφερε αμφορείς με κρασί και λάδι κι εκτιμάται ότι ναυάγησε κατά τη διάρκεια του Β' Καρχηδονιακού Πολέμου, όταν η Ρώμη και η Καρχηδόνα ανταγωνίζονταν για τη ναυτική υπεροχή.

Λόγω της εξαιρετικής σημασίας και αξίας του ναυαγίου, η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή της οργάνωσης Global Underwater Explorer (παγκόσμιοι υποβρύχιοι εξερευνητές), που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε ναυάγια.

Το φορτίο των αμφορέων που βρέθηκε στον πυθμένα της θάλασσας είναι σε άριστη κατάσταση ενώ μεταξύ των ευρημάτων είναι και η άγκυρα του πλοίου που ήταν πιασμένη σε έναν βράχο. Βρέθηκε επίσης ένα θυσιαστήριο με ελληνική επιγραφή.

Την καταγραφή του ναυαγίου έχουν αναλάβει ενάλιοι αρχαιολόγοι «που θα βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση των αρχαίων θαλάσσιων μονοπατιών», όπως τονίζουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της Ιταλίας.

Υλικό που δημοσιεύθηκε από τους δύτες της Global Underwater Explorer δείχνει τις έρευνές τους γύρω από το ξύλινο σκάφος, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2010 και φέρει το όνομα Παναρέα ΙΙΙ.

Δείτε τις φωτογραφίες












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.