Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Η... ΕΛΣΤΑΤ θα κρίνει τον αριθμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την επέκταση των δόσεων του ενιαίου φόρου ακινήτων ακόμα και μετά το Φεβρουάριο εξετάζει η κυβέρνηση.

Από τα χείλη της ΕΛΣΤΑΤ κρέμεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά κυρίως η κυβέρνηση, αναφορικά με τις ευκολίες πληρωμής που θέλει να κάνει στους φορολογούμενους για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο φόρος θα αρχίσει να εξοφλείται με καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου. Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι ήδη κάποιοι φορολογούμενοι είτε ξόφλησαν, είτε πλήρωσαν μία δόση και συνέδραμαν στα έσοδα του προϋπολογισμού με 58 εκατ. ευρώ.

Εξακολουθεί να αγνοείται όμως το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου, με την κυβέρνηση να θέλει να το απλώσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση επέκτασης του χρονικού ορίου των δόσεων έως τον Φεβρουάριο. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με τις επτά δόσεις για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος.

Ό,τι εισπράττεται έως τον Φεβρουάριο του επομένου έτους, εφόσον αποτελεί έσοδο που έχει βεβαιωθεί στο προηγούμενο, μπορεί να μετρήσει δημοσιονομικά στο προηγούμενο.

Έτσι θεωρητικά, ο ΕΝΦΙΑ ακόμα και εάν εξοφλείται έως τον Φεβρουάριο του 2015 μπορεί να μετρήσει στα έσοδα του 2014.

Θα μπορούσε να πάει και παραπέρα; Μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2015; Ενδεχομένως. Και γι' αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει σχετικό ερώτημα προς την ΕΛΣΤΑΤ. Μόλις ο κ. Γεωργίου απαντήσει, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις δόσεις, χωρίς όμως να ξεχειλώνουν επικίνδυνα για την εισπραξιμότητα του φόρου. Μια χρυσή ισορροπία αναζητείται σε έναν φόρο που στήνει σκηνικό Βατερλό για την κυβέρνηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.