Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Οι έξι εκκρεμότητες για το νέο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τροποποίηση του νόμου, έκδοση αποφάσεων της γενικής γραμματείας εσόδων, ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών και έκδοση νέων εκκαθαριστικών, αλλά και ειδοποιητηρίων πληρωμής του φόρου, περιλαμβάνει ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για να καταβληθεί κανονικά η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων έχει, ως εξής:

Αλλαγή νόμου

Η εντολή του Πρωθυπουργού να χρησιμοποιηθούν οι τιμές του 2013 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος Αντικειμενικών Αξιών, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τροποποίηση του νόμου του ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι τα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα φορολογούνται με βάση την πλησιέστερη και χαμηλότερη τιμή του αντικειμενικού συστήματος και να προσδιοριστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές του 2013.

Καθορισμός δόσεων πληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Και για τον καθορισμό των δόσεων θα απαιτηθεί νόμος σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση η περίοδος αποπληρωμής να επεκταθεί χρονικά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει, αν, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να καταβληθεί μία δόση του ΕΝΦΙΑ ή διπλή δόση δηλαδή και το ποσό του Αυγούστου και το ποσό του Σεπτεμβρίου.

Απόφαση για απαλλαγές

Ο νόμος του ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι πρέπει να εκδοθεί απόφαση της γ.γ.Δ.Ε, η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης της έκπτωσης φόρου (50%) ή της πλήρους απαλλαγής. Η απόφαση θεωρείται κρίσιμη, καθώς από το περιεχόμενο της θα εξαρτηθεί, αν οι δικαιούχοι της έκπτωσης θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση (ηλεκτρονική ή όχι) ή αν το υπουργείο Οικονομικών θα εντοπίσει τους δικαιούχους της έκπτωσης με ίδιες δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος, εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προβλέπει ότι την έκπτωση δικαιούνται μόνο, όσοι έχουν μηδενικές οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ή όσοι έχουν μεν οφειλές αλλά τις έχουν ρυθμίσει.

Απόφαση για επιστροφή φόρων

Από χθες, η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων έχει εξαγγείλει ότι θα εκδώσει απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή φόρων και ενισχύσεων σε όσους εμφανίζονται να οφείλουν τον ΕΝΦΙΑ. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι, όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές στη ΔΟΥ, (ακόμη και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες) δεν μπορούν να εισπράξουν επιστροφή φόρου, παρά μόνο αν γίνει συμψηφισμός.

Έκδοση νέων εκκαθαριστικών και νέων ειδοποιητηρίων πληρωμής

Με το που θα ολοκληρωθεί η έκδοση των αποφάσεων, ώστε ο φόρος να είναι έτοιμος στα χαρτιά, θα ξεκινήσει η διαδικασία νέου υπολογισμού του φόρου. Θα εκδοθούν καινούργια εκκαθαριστικά. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να είναι έτοιμα το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να έχουν και μερικές ημέρες στη διάθεσή τους, για να πληρώσουν. Εκτός από τα εκκαθαριστικά, θα εκδοθούν και καινούργια ειδοποιητήρια πληρωμής, τα οποία οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εκτυπώσουν, καθώς με αυτά θα πάνε στην τράπεζα να πληρώσουν.

Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών

Αφού αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών. Όποιος προχωρεί σε διόρθωση λάθους, θα περιμένει την έκδοση καινούργιου εκκαθαριστικού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.