Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Σχέδιο ανάσα για τον φόρο ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διορθωτικές κινήσεις για να ελαφρύνει το φορτίο από τον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο λόγω οικονομικής στενότητας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς φοβάται ότι θα μείνουν απλήρωτοι φόροι και θα ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό.

Στο τραπέζι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, εκπτώσεις και απαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ακόμα και «κούρεμα» του φόρου για κύρια κατοικία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

Οι λογαριασμοί για τον ΕΝΦΙΑ που έχει στη διάθεσή του και το «Eθνος» δείχνουν φόρο δύο ταχυτήτων, με επιβαρύνσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 200% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς («χαράτσι» της ΔΕΗ και ΦΑΠ), αλλά και ελαφρύνσεις μέχρι και πάνω από 40% βγάζουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αναρτήθηκαν σταδιακά από την περασμένη Παρασκευή στο Taxisnet.

Ειδικότερα επιβαρύνσεις προκύπτουν για:

Τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας, καθώς τα ακίνητα αυτά απαλλάσσονταν από το χαράτσι της ΔΕΗ λόγω του ότι δεν είχαν ρεύμα αλλά και από το ΦΑΠ, ο οποίος επιβαλλόταν για αξία άνω των 200.000 ευρώ.

Όσους κατέχουν μην ηλεκτροδοτούμενα-ημιτελή ή αποπερατωμένα κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

Τους κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσους είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013 και πλέον προσμετρώνται στην έκταση της κατοικίας αυξάνοντας τα τετραγωνικά που αποτελούν τη βάση υπολογισμού του φόρου.






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.