Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Πήγαν στα δικαστήρια για... τον ήχο της καμπάνας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορμή για την έντονη διαμάχη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής δεν είναι άλλη από την ένταση του ήχου της καμπάνας, που έχει οδηγήσει τα δύο «στρατόπεδα» στις δικαστικές αίθουσες, προκειμένου να παρθεί επίσημη απόφαση για το αν θα συνεχίσει να χτυπά ή θα σιγήσει.

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέταξε την «προσωρινή αποσύνδεση του ήχου του ρολογιού του επίδικου κωδωνοστασίου καθ’ όλο το 24ωρο, την προσωρινή παράλειψη της χρήσης των εσωτερικών μεγαφωνικών εγκαταστάσεων του ιερού ναού, αλλά και την προσωρινή μείωση της έντασης των εσωτερικών ηχείων και των κωδώνων στο επιτρεπόμενο από νόμο όριο των 50 db» μέχρι και τις 22 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην Espresso ο εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγίων Ακινδύνων, πατήρ Αντώνιος Μαλούφ, η διαμάχη που αφορά την ένταση του χτύπου της καμπάνας, ξεκίνησε από μόλις οκτώ πολίτες της περιοχής που ζητούν την παύση των κωδωνοκρουσιών, επικαλούμενοι τη διατάραξη της οικιακής και ψυχικής τους ειρήνης.

Από την άλλη μεριά, ο εφημέριος του ναού, που χρονολογείται το 1700, έχει ήδη αρχίσει συλλογή υπογραφών των πιστών που θέλουν να ακούνε τις καμπάνες και, μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρώσει περίπου 1.700 υπογραφές σε σύνολο 2.500 ενοριτών.

«Η μόνη περίοδος που δεν ηχούσαν καμπάνες ήταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και για να μην ταράζεται ο ύπνος των νεκρών μουσουλμάνων» αναφέρει ο 42χρονος κληρικός και τονίζει: «Η καμπάνα είναι θρησκευτικό σύμβολο και έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Το μικρό σήμαντρο που χρησιμοποιείται στον όρθρο συμβολίζει όσα διδάσκει η Παλαιά Διαθήκη, ενώ το μεγάλο τονίζει το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να αναφέρεται στην ένταση του ήχου της καμπάνας. Έχουμε αποταθεί πολλές φορές σε ειδικούς ηχητικών συστημάτων και έχουμε ρυθμίσει την ένταση στο 50 db, προκειμένου να είμαστε στα όρια του νόμου περί ηχορύπανσης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας χτυπάει μόνο η ώρα από το ρολόι και όχι οι καμπάνες, προκειμένου να μην διαταράσσεται η ψυχική υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ωστόσο, εξακολουθούμε να δεχόμαστε παράπονα από οκτώ πολίτες που δεν θέλουν να ακούνε καθόλου τον ήχο της καμπάνας και κινήθηκαν νομικά εναντίον μας».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.