Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η ψυχογενής ανορεξία μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνοδεύεται από μείωση των αποθεμάτων του λιπώδους ιστού.

Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια ψυχιατρική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Η αμηνόρροια αποτελεί ένα κλινικό σύμπτωμα για τη διάγνωση της παρούσας διαταραχής. Γιατί όμως η ψυχογενής ανορεξία συνοδεύεται από αμηνόρροια;

Η ψυχογενής ανορεξία συνοδεύεται από μια σημαντική μείωση των αποθεμάτων του λιπώδους ιστού.

Ο λιπώδης ιστός πέρα από το ότι είναι ένας αποθηκευτικός ιστός έχει και ποικίλες ενδοκρινικές δράσεις με την παραγωγή της λεπτίνης να αποτελεί μια από αυτές. Η λεπτίνη επηρεάζει άμεσα τον έμμηνο κύκλο και την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, με αποτέλεσμα η μείωση των αποθεμάτων λίπους να οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της κυκλοφορούσας λεπτίνης και άρα σε αναστολή των μονοπατιών εκείνων στα οποία επιδρά για τη ρύθμιση της αναπαραγωγής.

Η αμηνόρροια κατά τη ψυχογενή ανορεξία αποτελεί ένα προσαρμοστικό μηχανισμό μέσω του οποίου ο οργανισμός προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή του σε καταστάσεις κατά τις οποίες απειλείται.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση της ψυχογενούς ανορεξίας συνοδεύεται από αμηνόρροια με σκοπό να προστατευθεί ο οργανισμός από τις αυξημένες απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης, η οποία θα αύξανε σημαντικά τις απαιτήσεις σε ενέργεια ενώ αυτή δεν επαρκεί για τη διατήρηση της ζωής του πάσχοντος ατόμου.

Η αποκατάσταση του βάρους της γυναίκας που πάσχει από ψυχογενή ανορεξία συνοδεύεται και από αποκατάσταση του έμμηνου κύκλου της, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα τέλειο εργοστάσιο…


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.