Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Πέθανε η Τατιάνα Σαμοΐλοβα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σταρ του σοβιετικού κινηματογράφου Τατιάνα Σαμοΐλοβα, πρωταγωνίστρια της ταινίας "Όταν περνούν οι γερανοί", η οποία είχε τιμηθεί το 1958 με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, απεβίωσε χθες το βράδυ στη Μόσχα, ανήμερα των 80ων γενεθλίων της.



Η Τατιάνα Σαμοΐλοβα, κόρη του σοβιετικού ηθοποιού Εβγκένι Σαμοΐλοφ, γεννήθηκε το 1934 στο Λένινγκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη) και σπούδασε μπαλέτο πριν αρχίσει τη σταδιοδρομία της στο θέατρο, όπως ο πατέρας της.

Το 1957 υποδύθηκε το ρόλο της Βερόνικα στην ταινία του Μιχαήλ Καλατόζοφ "Όταν περνούν οι γερανοί", η οποία χαιρετίσθηκε από τη διεθνή κριτική σε σημείο να γίνει η μοναδική ρωσική και σοβιετική ταινία που τιμήθηκε ποτέ με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών (το 1958).

Μετά την επιτυχία αυτή, έγινε ηθοποιός του θιάσου του θεάτρου Μαγιακόφσκι της Μόσχας, και στη συνέχεια του θιάσου του θεάτρου Βαχτάνγκοφ.

Το 1967 πραγματοποίησε μια επιτυχημένη περιοδεία ενσαρκώνοντας την Άννα Καρένινα στη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου δράματος του Λέοντος Τολστόι από τον Αλεξάντρ Ζάρχι.

Η Τατιάνα Σαμοΐλοβα συμμετείχε συνολικά σε περίπου είκοσι ταινίες.

Σημαντική ηθοποιός του πολιτιστικού "λιώσιμου των πάγων" των ετών 1950-1960 στην ΕΣΣΔ, η Τατιάνα Σαμοΐλοβα ήταν το 1990 η επίτιμη προσκεκλημένη του 43ου Φεστιβάλ των Καννών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.