Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Προβλήματα και χαμηλές τιμές στις εξαγωγές φράουλας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι καταγγέλλουν οι παραγωγοί.

Η μειωμένη κατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την περίοδο φέρνει προβλήματα στις εξαγωγές και στις τιμές παραγωγού της φράουλας, που είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν.

Αν και βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της εμπορικής δραστηριότητας (οι εξαγωγές θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Ιουνίου) ήδη εκείνες προς τη Ρωσία αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη προβλήματα δημιουργούνται από τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς, που βγαίνουν στις αγορές αυτή την περίοδο με πολύ χαμηλές τιμές.

Ο Φώτης Κυριαζής, που είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών «Η Υρμίνη», αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές λόγω των καθυστερήσεων στα τελωνεία. «Τα δύο τελωνεία που έχουμε στη Σκύδρα και στη Βέροια δεν βοηθάνε τις εξαγωγές φράουλας. Η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στην Ηλεία και αυτό σημαίνει ότι καθυστερούν τα φορτία μια ημέρα. Η ποσότητα της παραγωγής φέτος είναι μικρότερη επειδή έχουν μειωθεί τα στρέμματα καλλιέργειας. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό».

«Μειωμένη κατά 50% φαίνεται να είναι η κατανάλωση της φράουλας στη χώρα μας», δηλώνει και ο κ. Χρήστος Σάμαρης, παραγωγός από τη Μανωλάδα.

Και προσθέτει: «αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εξαγωγές έχει φέρει μεγάλη απογοήτευση σε πολλούς παραγωγούς. Το κόστος καλλιέργειας στη φράουλα έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στις 4.000 ευρώ το στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι μια τιμή παραγωγού θα ήταν ικανοποιητική θα πρέπει να κυμαινόταν στα 1,20 – 1,30 ευρώ το κιλό. Μόνο στην περιοχή της Μανωλάδας καλλιεργήθηκαν περίπου 2.000 στρέμματα λιγότερα σε σχέση με πέρυσι».

Ο Ιωάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός με μέση ετήσια παραγωγή 2.500 τόνους, αναφέρει: «Η φετινή παραγωγή ποιοτικά βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Φέτος καλλιέργησα τα ίδια στρέμματα με πέρυσι αλλά γενικότερα είχαμε μείωση των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν και βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της εμπορικής περιόδου, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή ενώ πέρυσι είχαμε τιμές παραγωγού που κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 1,20 ευρώ το κιλό, φέτος οι τιμές δεν φαίνεται να περνούν το 1 ευρώ το κιλό. Είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε περαιτέρω μείωση της παραγωγής τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα είναι σαν αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών που υπάρχουν κυρίως προς τη Ρωσία. Υπάρχει μια μείωση της κατανάλωσης στις αγορές του εξωτερικού. Ειδικότερα όμως στη Ρωσία η υποτίμηση του νομίσματος (κατά 25%) έχει σαν αποτέλεσμα να φαίνεται «ακριβή» η ελληνική φράουλα για τον Ρώσο καταναλωτή. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι πέρυσι το 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 42 ρούβλια ενώ φέτος το 1 ευρώ ισοδυναμεί με 53 ρούβλια. Όμως προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αφού και οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί έχουν πολύ χαμηλές τιμές αυτή την περίοδο».


Πηγή: http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.