Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

«Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανθρώπινες ιστορίες παρουσιάζει αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών» είναι ο τίτλος αναφοράς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διεθνής ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (Médecins Sans Frontières/ MSF) και η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανθρώπινες ιστορίες.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, βρίσκεται ένας 28χρονος που κρατείται για επτά μήνες και, αναφερόμενος στο κέντρο κράτησης της Κομοτηνής, λέει ότι «δεν είναι κατάλληλο ούτε για ζώα» καθώς «οι τουαλέτες δεν λειτουργούν και το αποχετευτικό σύστημα είναι χαλασμένο» και ένας 16χρονος που κρατείται εννιά μήνες και αναρωτιέται αν έχει κάνει κάποια αμαρτία ή έγκλημα και κρατείται τόσο καιρό.

«Η παρατεταμένη και συστηματική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχει δεινές επιπτώσεις στην υγεία και την αξιοπρέπεια τους», προειδοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η Μαριέττα Προβοπούλου, γενική διευθύντρια των MSF.

«Στη διάρκεια έξι χρόνων, έχουμε πραγματοποιήσει περίπου δέκα χιλιάδες ιατρικές συνεδρίες μέσα στα κέντρα κράτησης και σε αστυνομικά τμήματα, όπου κρατούνται μετανάστες και αιτούντες άσυλο»,, τόνισε ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Ελλάδα.

Όπως διαπίστωσαν οι MSF, «οι συνθήκες κράτησης, δηλαδή, o συνωστισμός, η ανεπαρκής θέρμανση, η έλλειψη ζεστού νερού, ο ανεπαρκής αερισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο και η ελλιπής διατροφή σχετίζονται με την εμφάνιση και μετάδοση παθήσεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, η κράτηση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ψυχική υγεία των μεταναστών και των προσφύγων: συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις παρατηρούνται σε πολλούς, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο, απεγνωσμένοι μετανάστες να προχωρούν σε απεργία πείνας, αυτοτραυματισμούς, ακόμα και προσπάθειες για αυτοκτονία».

Σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη, «το 70% των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στα κέντρα κράτησης είναι αναπνευστικά, δερματολογικά και μυοσκελετικά, λόγω της παραμονής τους στους συγκεκριμένους χώρους. Μέσα στα αστυνομικά τμήματα κρατούνται μετανάστες με φυματίωση, που έχουν διακόψει τη θεραπεία τους, κάτι που είναι επικίνδυνο, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά». «Παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις για διασφάλιση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, λίγες είναι οι βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί, ενώ αντίθετα οι αρνητικές επιπτώσεις της κράτησης συνολικά οξύνονται», ανέφερε ο κ. Βεϊζης.

Αναφορικά με τη διάρκεια κράτησης, οι MSF αναφέρουν ότι «η κράτηση εφαρμόζεται συστηματικά για τη μέγιστη δυνατή περίοδο, που φτάνει τους 18 μήνες. Παράλληλα, ακόμα και ευάλωτα πρόσωπα, όπως ανήλικοι, θύματα βασανισμού και άτομα με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, υπόκεινται σε παρατεταμένη κράτηση. Επιπλέον, μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα, όπου οι συνθήκες είναι χειρότερες και όπου οι κρατούμενοι δεν μπορούν να προαυλιστούν για τη συνολική διάρκεια της κράτησής τους- σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και για 17 μήνες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, «το 2013 και το 2014, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εργάστηκαν σε έξι κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα και πραγματοποίησαν διερευνητικές επισκέψεις σε 27 αστυνομικά τμήματα, χώρους κράτησης του Λιμενικού, και προ-αναχωρησιακά κέντρα. Κατά την περίοδο 2013- 2014, οι ομάδες των MSF πραγματοποίησαν 5.441 ιατρικές συνεδρίες, 365 παραπομπές σε δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες καθώς και 100 παραπομπές για οδοντιατρική φροντίδα. Οι ομάδες παρείχαν θεραπεία για την ψώρα σε περισσότερους από 1.500 μετανάστες. Είκοσι δύο μετανάστες απελευθερώθηκαν λόγω της κατάστασης της υγείας τους, μετά από παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Όπως ανέφερε η κ. Προβοπούλου, «οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκλήρωσαν την παρέμβασή τους στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη δέσμευση των Ελληνικών αρχών να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, από τον Μάρτιο 2014». Η ίδια κάλεσε «τις ελληνικές Αρχές να εκπληρώσουν άμεσα τη δέσμευσή τους και να εγγυηθούν επαρκή και χωρίς διακοπές παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο υπό διοικητική κράτηση».

«Τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ευρωπαϊκά όργανα δεν γίνεται να συνεχίζουν να αποποιούνται το δικό τους μερίδιο ευθύνης», υπογράμμισε η Ιωάννα Κοτσιώνη, υπεύθυνη για θέματα Μετανάστευσης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». «Υπόλογες για τα δεινά που επιφέρουν στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, δεν μπορούν να θεωρηθούν αποκλειστικά οι χώρες πρώτης εισόδου μεταναστών, οι οποίες υπό την αυξημένη πίεση για περιορισμό της εισροής μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζουν ως μέτρο αποτροπής, την κράτηση. Όλοι έχουν μερίδιο στην ευθύνη και τη ντροπή».

Για απαράδεκτη κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών έκανε λόγο ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να σταματήσουμε το όνειδος που επικρατεί στην πατρίδα μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.