Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Παγίδα φόρου η μη αυτοτελής φορολόγηση της υπεραξίας μετοχών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκρινιστική εγκύκλιος του γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Η υπεραξία από την πώληση μετοχών θα φορολογείται μαζί με τα λοιπά εισοδήματα του νομικού ή φυσικού προσώπου και όχι αυτοτελώς αναφέρεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβιβάσεως μετοχών εισηγμένων ή μη εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά εταιρειών, μεριδίων σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, κ.α. υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφ όσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο δικαιούχος της ωφέλειας (υπεραξίας) θα συμπεριλάβει το παραπάνω εισόδημα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2015, ώστε να φορολογηθεί με τον προβλεπόμενο συντελεστή 15%. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίζεται πως δεν απαιτείται η υποβολή δηλώσεως φόρου υπεραξίας και η καταβολή του φόρου στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η φορολόγηση της υπεραξίας μετοχών μαζί με τα λοιπά εισοδήματα συνεπάγεται πως το εισόδημα που προκύπτει από πωλήσεις τίτλων θα προστεθεί στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου και επί αυτών θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.