Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Τι γίνεται στο εξωτερικό με τους «αιώνιους» φοιτητές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελληνική παθογένεια χωρίς αναλογίες στα καταξιωμένα ακαδημαϊκά συστήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ συνιστά το φαινόμενο των 180.000 «αιώνιων» φοιτητών, σύμφωνα με το Έθνος.

Στο εξωτερικό, εκτός από τα ίδια τα πανεπιστήμια που δεν διστάζουν να αποβάλουν τους ανεπαρκείς φοιτητές, για να διασώσουν το κύρος τους, να ανεβάσουν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη και να αυξήσουν την επιχορήγησή τους και οι φοιτητές έχουν κάθε λόγο να αποφοιτήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η αγορά εργασίας απορροφά πολύ ευκολότερα όσους αποφοίτησαν στην ώρα τους με καλούς βαθμούς, ενώ παράλληλα οι φοιτητές πρέπει να δουλέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν, για να σπουδάσουν.

Η μόνη σύγκριση που μπορεί να γίνει με το φαινόμενο του «αιώνιου φοιτητή» στην Ελλάδα είναι ο «επαγγελματίας φοιτητής» των ΗΠΑ, ο οποίος, για προσωπικούς λόγους, σπουδάζει για πολλά χρόνια και είναι συλλέκτης δεκάδων πτυχίων.

Στη Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχουν περιθώρια για αδιαφορία και χαμηλές επιδόσεις. Για να μπορέσει να συνεχίσει ένας φοιτητής στο επόμενο έτος των σπουδών του, θα πρέπει να έχει περάσει όλα τα μαθήματα. «Αν κοπεί σε ένα μάθημα, ο φοιτητής μπορεί να ξαναδώσει εξετάσεις το Σεπτέμβριο. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από τον υπεύθυνο καθηγητή.

Αν αποτύχει και πάλι, επαναλαμβάνει το έτος», λέει η εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου, Κατερίνα Φίγκαρου, περιγράφοντας το καθεστώς που ισχύει σε γενικές γραμμές στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Ο φοιτητής θα πρέπει να επαναλάβει το έτος, αν κοπεί σε περισσότερα από ένα μαθήματα χωρίς να έχει τη δυνατότητα επαναληπτικών εξετάσεων. Ενδεχόμενη δεύτερη αποτυχία του θα οδηγήσει το φοιτητή εκτός σχολής. Η πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές από το εξωτερικό στις ΗΠΑ είναι απλή. Θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους το πολύ έναν χρόνο μετά τα 4 που προβλέπονται για την αποφοίτηση στα περισσότερα πανεπιστήμια, αφού με τη συμπλήρωση πενταετίας λήγει η βίζα τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.