Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Τέρμα στην αναρχία με τα τραπεζάκια στα πεζοδρόμια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα σκαριά νομοθετικές ρυθμίσεις.

Λευκωσία: Νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες θα τεθεί τέρμα στην άναρχη τοποθέτηση τραπεζιών εστίασης στα πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους, συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. 


Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, ο οποίος κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου ανέφερε ότι στόχος των νομοθετικών του πρωτοβουλιών είναι να ρυθμιστεί η αταξία στα πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους που δημιουργείται με την τοποθέτηση τραπεζιών εστίασης. 

Αφού διευκρίνισε ότι υποστηρίζει ένθερμα την υπαίθρια εστίαση, καθώς πιστεύει ότι προάγει τον τουρισμό στη χώρα, ο κ. Νουρής είπε πως την ίδια ώρα πρέπει να θεσμοθετηθεί η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, με υιοθέτηση της ευταξίας και όχι της σημερινής, σε πολλές περιπτώσεις άναρχης εστίασης. 

Περαιτέρω οι προτάσεις νόμου στοχεύουν όπως διασφαλιστεί η προσπελασιμότητα των πεζοδρομίων και των πεζοδρόμων, στα άτομα με κινητική αναπηρία, σε όλους τους πολίτες και η προσπελασιμότητα από τις δημόσιες ζωτικές υπηρεσίες, όπως τα ασθενοφόρα και η πυροσβεστική. 

Ο κ. Νουρής είπε πως με τις νομοθετικές προτάσεις θεσμοθετείται για πρώτη φορά με πρακτική διαδικασία η επέμβαση των τοπικών αρχών, ώστε να απομακρύνονται οι παράνομες υπαίθριες εστιάσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις με αυθαίρετη τοποθέτηση υπαίθριων καρεκλών σε δημόσιους χώρους, ενώ στην κείμενη νομοθεσία υπάρχουν κενά, τα οποία δημιουργούν αντικειμενική δυσκολία για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προς συμμόρφωση των παρανομούντων. 

Ο κ. Νουρής διευκρίνισε ότι η νομοθεσία που προτείνει θα δίνει στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης το δικαίωμα για άμεση επέμβαση, καθώς προβλέπει ότι μετά από μίας ώρας προειδοποίηση οι αρμόδιες τοπικές αρχές θα σηκώνουν τα τραπεζάκια που είναι τοποθετημένα παράνομα. 

Ακόμα θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της αρμοδιότητας λόγω ιδιοκτησιακού καθεστώτος. 

Η συζήτηση των προτάσεων νόμου θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Εσωτερικών ώστε το νομοθετικό σώμα να ακούσει τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας επί των νομοθετημάτων, καθώς σήμερα δεν παρέστη στη συνεδρία επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.