Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«Η αξιολόγηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τους εκπαιδευτικούς»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιδρά η ΔΟΕ για την ανάθεση της συγκρότησης των ομάδων στους διευθυντές.

Έντονη είναι η αντίδραση της ΔΟΕ για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με την οποία καλούνται οι διευθυντές να συγκροτήσουν με δικιά τους απόφαση τις ομάδες εργασίας για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το υπουργείο οδηγήθηκε στην εν λόγω επιλογή καθώς «ένιωσε τη δύναμη της άρνησης των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της ΑΕΕ που συνδέεται με την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την αξιολόγηση - χειραγώγηση των απολύσεων και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Είναι ολοφάνερο ότι αντιλήφθηκε από τα δύο πρώτα σεμινάρια στελεχών ότι ακόμα κι ο μηχανισμός αξιολογητών που προσδοκά να έχει στη διάθεσή της είναι, σε μεγάλο βαθμό, απρόθυμος να την ακολουθήσει και δεν αντέχει την πίεση της βάσης των εκπαιδευτικών».

Η ΔΟΕ τονίζει ότι το 93% των εκπαιδευτικών έχει πει «όχι» στην αξιολόγηση και μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων έχουν ήδη συντάξει πρακτικά μη συγκρότησης ομάδων εργασίας. Κατά τη ΔΟΕ το υπουργείο δεν έχει υπολογίσει σωστά την πιο πάνω παράμετρο και επισημαίνει ότι καμία αξιολόγηση δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει τόσο την ΑΕΕ, όσο και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που αναμένεται να ξεκινήσει το Μάιο. Ήδη στάλθηκε η εγκύκλιος που ορίζει τα χρονικά πλαίσια για την ΑΕΕ. Μέχρι και τις 4 Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγκρότηση των ομάδων ενώ σε όσα σχολεία δε συμμορφωθούν οι διδάσκοντες τα στοιχεία θα σταλούν στο υπουργείο Παιδείας έως και τις 11 Απριλίου.

Ωστόσο, όπως δημοσίευσε το newsbeast.gr, το υπουργείο έχει και άλλο ένα όπλο για να κάμψει την αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου: Όσοι εκπαιδευτικοί αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην αυτοαξιολόγηση θα χαρακτηριστούν ελλιπείς σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους που θα πάρουν μέρος. Εικάζουμε ότι το υπουργείο ελπίζει ότι η απειλή του χαρακτηρισμού ενός εκπαιδευτικού ως ελλιπή, πιθανόν να άρει τις όποιες αντιστάσεις- αντιρρήσεις του για τη συμμετοχή στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας.

Η ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να διατηρήσουν το αγωνιστικό τους φρόνημα και την ενότητα που τους έχει διακρίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να παραμείνουν συσπειρωμένοι κοντά στην ομοσπονδία και να αναμένουν τις αποφάσεις που θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία. Το πρωί της Πέμπτης 27/3 θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να οργανώσει τη από εδώ και πέρα στάση του κλάδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.