Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Επί τάπητος ξανά η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επίδομα γάμου, 13ος-14ος μισθός και τριετίες στο επίκεντρο.

Για τις 11 σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η ΓΣΕΕ με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ προσπαθεί να «κλειδώσει»την κατοχύρωση και για το 2014 του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού και των τριετιών (τις οποίες αμφισβητεί η τρόικα).

Το πιθανότερο είναι μάλιστα ότι θα καταλήξουν σε προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση στο μέτωπο για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών θα υπογραφεί νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση με δεδομένο ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίμηνη διάρκεια της μετενέργειας, ενώ η Εθνική Συλλογική έχει ήδη λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και τα περιθώρια ήδη έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Ο ΣΕΒ, ο οποίος πέρυσι δεν είχε υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, φέτος συγκρότησε κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των τριετιών.

Προς το παρόν τουλάχιστον οι τριετίες διασώζονται σε μία ακόμα διαπραγμάτευση με την τρόικα, χωρίς να εξασφαλίζεται, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν την κατάργησή τους.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την τρόικα προβλέπεται μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (7 στους 10 ανέργους), με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προϋπηρεσία άνω των εννέα ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ, αντί των 761,90 ευρώ.

Για να ωφεληθούν όμως οι μακροχρόνια άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης.

Η προηγούμενη συνάντηση είχε διεξαχθεί σε «καλό κλίμα» και οι κοινωνικοί εταίροι είχαν εκφράσει τη βούλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης. Είχαν επίσης δηλώσει την υποστήριξή τους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που πρέπει να ρυθμίζουν τα εργασιακά θέματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.