Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Κατεβαίνοντας το Έβερεστ, πάρε και τα σκουπίδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέος νόμος στο Νεπάλ απαιτεί από τον κάθε τουρίστα ή ορειβάτη να πάρει μαζί του, κατεβαίνοντας το Έβερεστ, 8 κιλά σκουπίδια, καθώς τόσα υπολογίστηκε ότι αφήνει ο καθένας κατά μήκος της διαδρομής.

Χωματερή φαίνεται να κατάντησαν το Έβερεστ οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το υψηλότερο βουνό του κόσμου κάθε χρόνο.

Μόνο το 2013, μια ομάδα από την Ινδία και το Νεπάλ που ανέλαβε να καθαρίσει την περιοχή, βρήκε πάνω από 4 τόνους σκουπιδιών, τα οποία περιελάμβαναν χρησιμοποιημένες φιάλες με οξυγόνο, σκισμένες σκηνές, ανθρώπινα απόβλητα, ακόμη και παγωμένα πτώματα.

O ορειβάτης Mark Jenkins περιγράφει την κατάσταση στο Έβερεστ στο National Geographic: “Δύο τυπικές διαδρομές, βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά, δεν είναι μόνο επικίνδυνες, λόγω μεγάλης “κίνησης”, αλλά και αηδιαστικά μολυσμένες, με σκουπίδια να διαρρέουν από τους παγετώνες και τις πυραμίδες από ανθρώπινα περιττώματα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περίπου 230.000 άνθρωποι φτάνουν στο Νεπάλ για πεζοπορία στα Ιμαλάια, ενώ πάνω από 800 θα προσπαθήσουν να ανέβουν στο διάσημο βουνό. Περίπου το 90% από αυτούς δεν έχουν πραγματικές δεξιότητες αναρρίχησης, είναι τουρίστες που πληρώνουν μεταξύ 30.000 και 120.000 δολάρια για ένα οργανωμένο τουριστικό πακέτο

Τέλος, ακόμα παραμένει άγνωστο ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση κατά των επισκεπτών που θα επιστρέφουν από το βουνό χωρίς τα 8 κιλά σκουπίδια στις αποσκευές τους, αναφέρει το econews.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.