Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

«Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εσπερίδα για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις τους.

«Εμείς θέλουμε από την Πολιτεία, να κατανοήσει ότι η φορολογία είναι εργαλείο ανάπτυξης. Δεν μπορεί να είναι μια εύκολη λύση για να μαζεύει το κράτος έσοδα, "ξεζουμίζοντας" συνεχώς τους ίδιους φορολογούμενους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εσπερίδα που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων με τίτλο «Κίνδυνοι και Επιπτώσεις στην αγορά από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «για να υπάρξουν έσοδα χρειάζεται οικονομική δραστηριότητα, χρειάζονται επιχειρήσεις, επενδύσεις και θέσεις εργασίας που δημιουργούν εισοδήματα. Εάν δεν στηριχθεί αυτή η διαδικασία, με μια πραγματικά αναπτυξιακή φορολογική πολιτική και με έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ούτε η αγορά θα καταφέρει να ορθοποδήσει, ούτε τα κρατικά έσοδα».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΤ, Δημήτρης Κατράδης, επεσήμανε μέσω απλών ερωτημάτων, «τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο επιχειρηματικός κόσμος:

Πως διασφαλίζεται η νομοταγής επιχείρηση, από πιθανή μεταγενέστερη αλλοίωση αθεώρητου τιμολογίου, κάποιου κακόβουλου πελάτη ή προμηθευτή της;

Πως αποδεικνύει μια επιχείρηση στον ελεγκτή, ότι αυτή είναι η νόμιμη και παραβάτης είναι ο παραχαράκτης του τιμολογίου;

Πως αποδεικνύει μια επιχείρηση, όταν προσφύγει σε ένδικα μέσα, την νόμιμη απαίτηση της για εξόφληση ενός τιμολογίου, που ο αντίδικος της έχει αλλοιώσει και αρνείται να εξοφλήσει;

Πως αποφεύγει την συνδιαλλαγή και τον συμβιβασμό κάτω από το τραπέζι με τον ελεγκτή, όταν πρέπει να αποδείξει την ορθότητα των μέσων διασφάλισης των τιμολογίων της:

Πως αντιπαρέρχεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό αυτών, που κατ’ επάγγελμα φοροδιαφεύγουν και έχουν χαμηλότερα φορολογικά βάρη και άρα χαμηλότερες τιμές πώλησης και άρα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και κέρδη;»

Και συνέχισε: «Αν σύντομα η Πολιτεία δεν κάνει διορθωτικές κινήσεις, είναι δεδομένη η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Η κατεύθυνση της Πολιτείας είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, μακριά από τις απαιτήσεις της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου και δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αντίθετα την απλοποιεί.»

Ο Πάνος Ζαφειρόπουλος, συνεργάτης στο Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, παρουσίασε τα εξής: « Τρόποι φοροδιαφυγής στις συναλλαγές: 1) Όταν οι συναλλαγές ΔΕΝ καταγράφονται (ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούνται ταμειακές μηχανές, υπολογιστές, χάρτινα μπλοκάκια αποδείξεων, κλπ)

2) Όταν οι συναλλαγές που καταγράφονται, παραποιούνται, αλλοιώνονται, τροποποιούνται 3) Όταν οι συναλλαγές που εμφανίζονται στα βιβλία (οικονομικές καταστάσεις) είναι διαφορετικές από τις πρωτογενείς καταγραφές.».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μερικά στατιστικά στοιχεία από το ΣΔΟΕ: Δελτίο Τύπου 27.8.2013 : Επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν : 586, (μεταξύ 6 - 18 Αυγούστου 2013 - σε διάφορα Ελληνικά νησιά ), Μέσος όρος παραβατικότητας: 46,65%. (σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις - ~100% σε κάποια τουριστικά μέρη). Κύριες παραβάσεις : Μη έκδοση αποδείξεων και Μη χρήση ταμειακών μηχανών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις θέσεις του ΣΕΚΤ, αλλά και την αγανάκτησή τους για τις φορολογικές ρυθμίσεις που τίθενται ενάντια στη λογική της αγοράς, οι Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ, Γιώργος Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών και Παναγιώτης Κολλάρος, Οικονομικός Επόπτης, Μέλος ΔΣ ΕΕΑ.

Ομιλητές ήταν οι: Άννα Μαρία Μαζαράκη, Πρόεδρος ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΖΑΡΑΚΗ, Χρήστος Παπαθάνος, Πρόεδρος CPI, Κώστας Αναστόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, Γιώργος Λεκάκος, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου, Βασίλης Δημητριάδης, Software Engineer, INCA και Χρήστος Γιαννόπουλος, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Φορολογικού Ελέγχου Υπουργείου Οικονομικών.

Η πρόταση από τις εργασίες της Εσπερίδας, είναι ότι απαιτούνται άμεσα απλοί κανόνες διασφάλισης (μη αλλοίωσης) των συναλλαγών.

Η εκδήλωση που τελούσε υπό την Αιγίδα του Ε.Β.Ε.Α., του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είχε στόχο την επισήμανση των προβλημάτων της αγοράς και την κατάθεση προτάσεων από την πλευρά των εμπλεκομένων φορέων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.