Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αθανασίου σε δικαστές: Θα αποκαταστήσουμε την αδικία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών δεσμεύτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στον χαιρετισμό του, επανέλαβε ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστικών που έγιναν ήταν «δυστυχώς από τις μεγαλύτερες, καθώς ξεπέρασαν το 45% και σε μερικές περιπτώσεις το 50%», όμως συμπλήρωσε, «μια από τις κυριότερες προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ελπίζω σύντομα θα τα καταφέρω». Και συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι «τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, είναι γνώστες αυτής της μεγάλης μείωσης και αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανόρθωσης αυτής τη αδικίας».

«Η αποκατάσταση των ασυμμετριών» στον τομέα των αποδοχών των δικαστών, υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου, «δεν είναι παραχώρηση αλλά υποχρέωση της Πολιτείας» και η Πολιτεία «οφείλει να σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου», που δικαίωσε τους δικαστικούς.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα ενισχυθούν με 115 δικαστές τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ενώ θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων (περίπου 1.050). Αναφέρθηκε επίσης στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και αυτό που είναι ήδη στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Από τα κόμματα παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βασίλης Γκίκας (ΠΑΣΟΚ), ο Σωτήρης Αυδελίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ).

Επίσης, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Σακελλαρίου, η γενική επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομμανώλη, εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Κώστας Μενουδάκος, εν ενεργεία αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, κ.α.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ανέφερε ότι «καθίσταται σαφές, μέρα με τη μέρα ότι η κρίση της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας γίνεται και κρίση βασικών θεσμών του κράτους», ενώ επισήμανε ότι το ασταθές και ανολοκλήρωτο κοινωνικό κράτος και η φορολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την παγιωμένη αδυναμία διώξεως της φοροδιαφυγής, το έλλειμμα ευκαιριών, τον αποκλεισμό των νέων ανθρώπων να αναπτύξουν δραστηριότητες, κ.λπ., δημιουργούν διαφορές οι οποίες οδηγούνται στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Σε όλα αυτά, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, αν προσθέσεις «την ακατάσχετη πολυνομία, την αστάθεια των νόμων, την δημιουργία ποικίλων διαδικασιών χωρίς σύστημα, την εμπλοκή της νομοθεσίας κατά τρόπο αιφνίδιο και άμεση σε τεχνολογικούς τομείς, όπως είναι η ενεργεία ή οι τηλεπικοινωνίες, τότε αντιλαμβάνεται ευχερώς την πολυεπίπεδη και βίαιη επίδραση της κρίσεως σε βάρος της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Ένας από τους λόγους της κρίσεως στην Διοικητική Δικαιοσύνη, συνδέεται, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, «με τη επιτυχή εν πολλοίς απόπειρα μεταβιβάσεως των ευθυνών της Πολιτείας στο χώρο της Δικαιοσύνης», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι χειροτερεύει συνεχώς η παραγωγή των νομοθετημάτων.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι «το επίπεδο πληροφόρησης για την καθημερινότητα της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της χώρας μας είναι δυστυχώς πολύ χαμηλό, αν όχι ανύπαρκτο και μάλλον δεν ενδιαφέρει κανένα, εκτός από τους ίδιους. Εμείς όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε περιορισμένα μέσα, καθόλου επιμόρφωση, ανεπαρκή κατάρτιση, υπερβολικό φόρτο εργασίας και ελλιπή οργάνωση».

Ακόμη, η κ. Γιανναδάκη τόνισε: «Σε καταστάσεις έντασης, όπως οι σημερινές, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι το αλεξικέραυνο που προσελκύει τη περιρρέουσα επιθετικότητα. Όλοι τα βάζουν μαζί τους. Ο κόσμος πιστεύει, λανθασμένα, ότι οι συνέπειες της οικονομικής και αξιακής κρίσης που βιώνει είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης και απαιτεί από αυτή την όποια απροσδιόριστη λύση. Απαιτεί από τη Δικαιοσύνη να πάρει τη ρεβάνς και μάλιστα γρήγορα για τη σημερινή κατάσταση που είναι προϊόν και αποτέλεσμα δεκαετιών, ανοχής και αδιαφορίας σε ένα σύστημα που ανέχθηκε τη διαπλοκή και την αρπαγή κρατικού πλούτου». Και προσέθεσε ότι «η διαγωγή της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι κοσμιοτάτη», ενώ δέχεται με έκδηλη δυσφορία τον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Η πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε «σχεδόν κωμικό» το επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Διοικητικών Δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε και στα οργανικά κενά δικαστών που υπερβαίνουν τους 100 δικαστές και η αναλογία ενός γραμματέως για έξι δικαστές, προσέθεσε η πρόεδρος της ¨Ένωσης.

«Εκρηκτικές διαστάσεις» έχει πάρει το φαινόμενο των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων που ανέρχονται στα 395, ανέφερε η κ. Γιανναδάκη, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις δικαστικών υπαλλήλων η «φαινομενική οργάνωση των δικαστηρίων φτάνει στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια ανέρχονται στις 399.000 και εξ αυτών οι 98.000 είναι φορολογικές και τελωνειακές.

Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης, οι εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις ανέρχονται στις 11.500 και προσδιορίζονται για να συζητηθούν μετά από 2,5 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές προσδιορίζονται να δικαστούν μετά από πέντε χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.