Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Μη κατοικήσιμο ένα στα δύο σπίτια στην Κεφαλονιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μη κατοικήσιμα προσωρινώς, κρίθηκαν τα 1.400 από τα 3.000 σπίτια στην Κεφαλονιά που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που δώθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης Σταύρο Τραυλό.

Αποφασίστηκε ακόμα η μετεγκατάσταση του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου και του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία θα στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες σε οικόπεδα του Δημοσίου. Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του Υπουργείου Υποδομών κάνουν αυτοψίες σε κτίρια.

Άδεια πόλη θυμίζει το Ληξούρι. Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών είναι κλειστά, μπάζα βρίσκονται συγκεντρωμένα στις γωνίες, οι στέγες δεν έχουν κεραμίδια ενώ υπάρχουν παντού ρωγμές.

Διασώστες του ΕΚΑΒ και του Ερυθρού Σταυρού, άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς και κλιμάκια πολλών εθελοντικών οργανώσεων βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το Ληξούρι με το Αργοστόλι και τα χωριά, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Οι δρόμοι που είχαν αποκοπεί από την πτώση βράχων δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία όμως η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος μετασεισμών και νέων κατολισθήσεων.

Μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης σε όλο το νησί κάνει Κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Γεωθερμίας, με χρήση δεδομένων από δορυφορικά GPS. Επιστήμονες, μετρούν πόσο έχει μετακινηθεί το έδαφος, τα τεκτονικά μπλοκ της Κεφαλονιάς, λόγω του σεισμού.

Οι πτώσεις βράχων αλλοίωσαν την παραλία των Πετανών καθώς ογκόλιθοι κατρακύλησαν στην ακτή με τον πρώτο σεισμό. Η διαδρομή προς τους Πετανούς, αποκαλύπτει εικόνες καταστροφής στο χωριό Αγία Θέκλη. Η ομώνυμη ιστορική εκκλησία είναι ετοιμόρροπη καθώς το νεκροταφείο και ο μαντρότοιχος να δίνουν την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Κάτω από τα μπάζα θάφτηκαν δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.