Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Εργασιακοί χώροι... παιδικές χαρές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εμπνέουν να δουλέψεις!

Κούκλες σε μέγεθος… ανθρώπου, εσωτερικές τσουλήθρες και ένα τούνελ «ντίσκο». Μπορεί όλα αυτά να σας ακούγονται σαν τα «συστατικά» ενός περίεργου ονείρου, όμως στην πραγματικότητα αποτελούν… πραγματικούς εργασιακούς χώρους, που ο καθένας θα ονειρευόταν να δουλεύει!

Οι εταιρείες, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας και της διαφήμισης, γνωρίζουν καλά ότι η «δουλειά» βασίζεται στην καλή διάθεση των εργαζομένων τους. Όταν κανείς χαίρεται να πηγαίνει στη δουλειά του, είναι περισσότερο αποδοτικός και παραγωγικός. Ένα από τα στοιχεία που βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και ο εργασιακός χώρος στον οποίο ένας εργαζόμενος περνά τουλάχιστον το ένα τρίτο της ημέρας του. Έχοντας αυτό υπόψη, πολλές εταιρείες ξοδεύουν αρκετά χρήματα και ενέργεια, έτσι ώστε να σχεδιάσουν ευχάριστους χώρους, που θυμίζουν «παιδική χαρά ενηλίκων», ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα… εμπνεύσουν περισσότερες δημιουργικές σκέψεις τους υπαλλήλους τους.

Είναι μια τάση που «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ και που έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες.

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους ωραιότερους εργασιακούς χώρους – «παιδικές χαρές» της Μεγάλης Βρετανίας, όπως τους συγκέντρωσε η Kate Magee για το BBC.

Ξύλινο δεντρόσπιτο (Mind Candy)


Η Mind Candy είναι η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το παιδικό παιχνίδι Moshi Monsters. Δεν ακούγεται λοιπόν περίεργο που τα γραφεία των εργαζομένων… θυμίζουν κάτι από… τους πελάτες τους.

Η χαρά του παιδιού!

Τα γραφεία βρίσκονται στην Old Street στο Λονδίνο. Οι πολύχρωμες αίθουσες συνεδριάσεων είναι μέσα σε ένα… ξύλινο δεντρόσπιτο και ένα σπιτάκι gingerbread, ενώ οι πόρτες εισόδου θυμίζουν κάτι από χόμπιτ.

Το να σκέφτεται κανείς όπως ένα παιδί, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητά του, λέει η ιδρυτής του Now Go Create's, Claire Bridges, η οποία συμβουλεύει εταιρείες όπως η Pret A Manger για το πώς να είναι πιο δημιουργικές
«Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με την ανάληψη ρίσκο και να σπρώχνεις τα όρια. Ένα παιδί πάντα θα ρωτάει “γιατί” και αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πάντα βοηθητικός, όταν πρέπει κανείς να βρίσκει πρωτότυπες ιδέες» λέει η ίδια.

Μια τσουλήθρα (Ticketmaster)


Η αμερικανική εταιρεία Ticketmaster άνοιξε νωρίτερα φέτος τα κεντρικά της γραφεία στην Ευρώπη, στη βρετανική πρωτεύουσα.

Κεντρικό χαρακτηριστικό του κυρίως χώρου είναι μια μεταλλική τσουλήθρα, μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να φτάσουν γρήγορα σε ένα χώρο όπου υπάρχει ένα μπαρ, ένα επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, ένα jukebox και μηχανές pinball.

«Το παιχνίδι αποτελεί ζωτικό κομμάτι της δημιουργικότητας» λέει ο Matt Kingdon, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων «?What If!» και συγγραφέας του βιβλίου «The Science of Serendipity». «Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να την ερεθίσει κανείς δεν είναι τόσο μια εσωτερική τσουλήθρα, αλλά η δημιουργία ενός ευχάριστου, κοινόχρηστου χώρου όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συναντηθούν και να συζητήσουν σε χαλαρό περιβάλλον».

Το τούνελ της ντίσκο (Karmarama)


Το να πηγαίνει κανείς στο γραφείο του περνώντας μέσα από ένα… ντίσκο τούνελ, μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται για να διώξει το αίσθημα της βαρεμάρας το πρωί.

Η διαφημιστική εταιρεία Karmarama έχει επιλέξει μια σειρά περίεργων ακόμη αντικειμένων για να διακοσμήσει τους εσωτερικούς της χώρους, όπως για παράδειγμα ένα κόκκινο Βούδα, ένα VW camper βαν και μια πλαστική καμήλα σε… κανονικό μέγεθος.

Γρασίδι στο πάτωμα (Innocent Drinks)


Το πάτωμα στα γραφεία της Innocent είναι καλυμμένο από ψεύτικο γρασίδι. Ο χώρος της κουζίνας φωτίζεται με άπλετο φως, ενώ υπάρχουν παγκάκια για να κάθονται οι εργαζόμενοι μαζί.

Υπάρχει ακόμη μια ήρεμη γωνιά με μια βιβλιοθήκη, όπου κανείς μπορεί να περάσει πιο χαλαρωτικές στιγμές.
Σύμφωνα με τον environment manager της Innocent, Charlie Heavey, υπάρχουν γωνιές όπου μπορεί να φτιάξει κανείς το τσάι του σε κάθε όροφο, όμως υπάρχει μόνο μία κουζίνα, έτσι ώστε όλοι να έχει την ευκαιρία να… αναμειχθούν με εργαζομένους στους άλλους ορόφους και να γνωριστούν μεταξύ τους. Θέλαμε να ενθαρρύνουμε την αλληλεπίδραση».

Πάγκοι για πικ-νικ (Duke Studios)


Τα γραφεία της εταιρείας Duke Studios στο Leeds δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς στην εξοχή.
Τον εσωτερικό χώρο επιμελήθηκε ένα φωτογράφος και εσωτερικός διακοσμητής, ο οποίος ήθελε να δώσει μια διαφορετική νότα. Εμπνεύστηκε από τη Google και την Pixar και δημιούργησε έναν ονειρικό χώρο, όπου στεγάζονται 42 μικρές δημιουργικές επιχειρήσεις.

Ένας εσωτερικός, γαλανός ουρανός (Virgin Money)


Το κέντρο επιχειρήσεων της Virgin Money στο Εδιμβούργο έχει τον ουρανό… μέσα, για τον οποίο απέσπασε και ένα βραβείο από το British Council for Offices.

Ένα διαφορετικό «κελί» (Wieden + Kennedy)


Έχετε νιώσει ποτέ τέτοια πίεση στη δουλειά σας, που θα θέλατε να τσιρίξετε; Οι εργαζόμενοι στη διαφημιστική εταιρεία Wieden + Kennedy έχουν στη διάθεσή τους ένα… διαφορετικό «κελί».

Ένα τεράστιο κεντρικό γραφείο (Mother London)


Κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία Mother στο Λονδίνο κάθεται στο ίδιο, τεράστιο, τσιμεντένιο γραφείο με τους υπόλοιπους. Αυτό επιτρέπει στο προσωπικό να συνομιλεί μεταξύ του και να μην έχει την αίσθηση της «ιεραρχίας» πάνω από το κεφάλι του.

Καλυβάκια… παραλίας (Man Bites Dog)


Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Man Bites Dog εμπνεύστηκε από τα γραφεία της στο Brighton. Οι αίθουσες συνεδριάσεων μοιάζουν με σπιτάκια παραλίας, κάθε ένα από τα οποία είναι διακοσμημένο έτσι ώστε να θυμίζει… δάσος.

Τοίχος – μαυροπίνακας (Badoo)


Στα γραφεία του κοινωνικού δικτύου Badoo υπάρχει ένας τεράστιος τοίχος – μαυροπίνακας, όπου ανακοινώνονται διάφορες προσκλήσεις σε πάρτι και παρουσιάσεις νέων προϊόντων. Υπάρχουν ακόμη κούνιες, τραπέζι μπιλιάρδο και μια ταράτσα, όπου κανείς μπορεί να βγει για να πάρει καθαρό αέρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.