Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Βραβεύσεις νέων που καινοτόμησαν στον πρωτογενή τομέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ολοκληρώνεται η ημερίδα για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα στην 25η Agrotica
.
Με την παρουσίαση σημαντικών βραβεύσεων σε ανθρώπους που δρουν στον πρωτογενή τομέα, ολοκληρώνεται νωρίς το απόγευμα η ημερίδα «Νεανική Επιχειρηματικότητα-Ευκαιρίες μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», που διοργανώνεται μέσω της 25ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσίαση θα αφορά την ανακήρυξη ως τον καλύτερο νέο αγρότη για το 2013 του Χρήστου Παναγιωτίδη, ο οποίος διαθέτει φάρμα στην Απολλωνία, έξω από τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει εξαιρετικά χαρακτηριστικά πολυλειτουργικότητας, βιωσιμότητας, «πράσινων» πρακτικών και κοινωνικής προσφοράς. Πρόκειται για καθετοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική βιολογική μονάδα (παραγωγή, συσκευασία, εμπορία), ενώ τα ζώα του αγροκτήματος Παναγιωτίδη προέρχονται από αυτόχθονες φυλές και εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στο χωράφι του (μηδική, καλαμπόκι, σιτηρά κ.α.).

Σήμερα, αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Παναγιωτίδης έχει καταφέρει να αναπτύξει την επιχείρησή του και να παράγει άριστης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα βασιζόμενες στις δυνάμεις του και μόνο και παρά το άγονο αγροτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Στις 29 Ιανουαρίου 2014 πρόκειται να διεκδικήσει στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Βραβείο για τον «Καλύτερο Νέο Αγρότη».

Βραβείο απέσπασε και η διαδικτυακή υπηρεσία www.xorafaki.gr, που αποτελεί έμπνευση της Γιούλης Δοναξάκη. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να καθοδηγήσει και να δώσει συμφέρουσες και πρακτικές λύσεις σε αυτούς που εξετάζουν εν μέσω κρίσης να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή. Το xorafaki.gr είναι μια online συμβουλευτική υπηρεσία που βοηθάει τους δυνάμει αγρότες στα πρώτα και τα επόμενα βήματά τους, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση των προϊόντων τους. Ο χρήστης των υπηρεσιών του xorafaki.gr παίρνει μέσω μιας online διαδικασίας μια ολοκληρωμένη μελέτη γεωπονικού και τεχνικοοικονομικού χαρακτήρα, η οποία είναι απαραίτητη για να πετύχει τους στόχους του.

Σημειώνεται ότι το xorafaki.gr είναι το «παιδί» της Lotus Business Consulting, η οποία αναπτύσσεται μέσα από ένα δίκτυο μόνιμου επιστημονικού προσωπικού και εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών, με γεωτεχνικούς, έμπειρους οικονομολόγους, ειδικούς συμβούλους εκπαίδευσης και marketing.

Στη βαρύτητα, που δίνει η κυβέρνηση στη διευκόλυνση και ενθάρρυνση της εισόδου των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εγκαινιάζοντας την ημερίδα.

«Όσο πιο νέα και φρέσκα μυαλά εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για τον τόπο μας» είπε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έδωσε σκληρή μάχη, προκειμένου 2% του συνολικού προϋπολογισμού, που θα λάβει μέσω της νέας ΚΑΠ, να διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για τους νέους αγρότες.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι όσοι τόλμησαν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, τα κατάφεραν, και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν για όλους μας πρότυπο».

Εξάλλου, ο κ. Τσαυτάρης επανέλαβε τον συνεχή διάλογο που έχει με τους αγρότες και με το υπουργείο Οικονομικών και υπενθύμισε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, που αποφασίστηκαν μόλις προχθές το βράδυ για το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, ικανοποιώντας έτσι αιτήματα των ίδιων των παραγωγών.

Αναφερόμενος στη διοργάνωση της 25ης Agrotica, σημείωσε ότι σύμφωνα με ενημέρωσή του η επισκεψιμότητα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και αυτήν της ΔΕΘ και πρόσθεσε «αυτό αποτελεί πλέον απόδειξη της στροφής του κόσμου στον πρωτογενή τομέα».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για στήριξη των νέων αγροτών -το 6% των Ελλήνων παραγωγών είναι κάτω των 40 χρόνων- μέσω του υπουργείου έχουν ενταχθεί ήδη 12.000 άτομα με παλαιότερες προκηρύξεις και τώρα, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, θα ακολουθήσει νέα, ύψους 140 εκατ. ευρώ και θα ενταχθούν άλλοι 8.000 και πλέον νέοι άνθρωποι.

Στόχος στη νέα προκήρυξη είναι να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ με την τροποποίηση της παλαιάς ΚΥΑ, επιτυγχάνονται μείωση του ύψους των προβλεπόμενων επενδύσεων στη γεωργική εκμετάλλευση από 50.000 ευρώ και άνω σε 25.000 ευρώ και άνω, ώστε να είναι ρεαλιστικός ο στόχος της επένδυσης και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο στηρίζει και άλλες δράσεις, όπως η εγκατάσταση νέων αγροτών, που προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίων σε 10.000 νέους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην περιφέρεια, προκειμένου να παραμείνουν εκεί και να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση στον αγροδιατροφικό τομέα, το πρόγραμμα μίσθωσης αγροτικής και κτηνοτροφικής γης. Συνεχίζεται το πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας γης του ΥΠΑΑΤ, έναντι συμβολικού τιμήματος, προκειμένου 4.000 περίπου άνεργοι, νέοι αγρότες και πτυχιούχοι Γεωτεχνικών Σχολών να στήσουν τις δικές τους αγροτικές επιχειρήσεις και η δράση για την εκπαίδευση - επιμόρφωση υποψήφιων αγροτών. Εφαρμόζεται πλέγμα στοχευόμενων δράσεων που προσφέρουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. «Κάνουν λάθος όσοι επικαλούνται ότι οι νέοι στην Ελλάδα δεν στρέφονται στη γεωργία. Περίπου 6.000 είναι εκείνοι που τους τελευταίους μήνες "μπήκαν" είτε στην παραγωγή, είτε στη μεταποίηση» σημείωσε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στη νέα δράση εκπαίδευσης των υποψηφίων αγροτών, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την εκπαίδευση και την επιμόρφωσή τους σε νέα είδη και ποικιλίες ή φυλές ζώων για την καλύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που δίνει η βιοποικιλότητα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη μόρφωση, την κατάρτιση και τις νέες τεχνολογίες.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα προκήρυξη για υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, ύψους 100 εκατ. ευρώ και στο χρηματοδοτικό «εργαλείο» το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαιο 253 εκατ. ευρώ.

Ήδη, οι περίπου 7.000 αγρότες με εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης και οι 250 μεταποιητικές επιχειρήσεις με εγκεκριμένα σχέδια μεταποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γκισέ της Τράπεζας Πειραιώς για να λάβουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3,8%, όταν σήμερα στην τραπεζική αγορά τα επιτόκια ξεκινούν από το 8%, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης.

«Δραματικές», εξαλλου, χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τις συνέπειες που θα φέρει στην αγελαδοτροφία η έκθεση του ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι «δεν είναι οι πλάκες του Μωϋσή, που πρέπει να της τηρήσουμε κατά γράμμα». Μεταξύ άλλων έθεσε το ερώτημα «γιατί το μακράς διάρκειας γάλα πωλείται ακριβότερα έναντι του φρέσκου» και τόνισε ότι η τιμή παραγωγού με την τιμή στο ράφι, είναι υψηλότερη έως και 35% έναντι του τι συμβαίνει στην ΕΕ.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ECOTROPHELIA 2013

Το 3ο βραβείο απέσπασε το πανεπιστήμιο ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ για το προϊόν Δια ελιάς & αέρος, που είναι ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς. Το προϊόν έχει βγει στην αγορά από την ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ με έδρα στην Καρδίτσα. Η Αλλαντοποιία Καρδίτσας Β. ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στον χώρο παραγωγής αλλαντικών από το 1992. Πρόσφατη δραστηριότητα της εταιρείας είναι η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων ελεύθερης ετικέτας και προστιθέμενης διατροφικής αξίας.

Βράβευση απέσπασε και ο Βορειοελλαδίτης Πέτρος Ναουμίδης, που είναι κοντά στα 35 του χρόνια, μένει στον νομό Φλώρινας και παράγει τις καλύτερες πιπεριές στην Ελλάδα. Ο Πέτρος πραγματοποιεί μέσω της επιχείρησής του έναν τεράστιο αγώνα για να κρατήσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της πιπεριάς, αλλά και την ελληνικότητά της.

Η οικογένεια Ναουμίδη, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης, παράγει με χειροποίητο τρόπο τα καινοτόμα προϊόντα, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης. Στον Άγιο Παντελεήμονα του Νομού Φλωρίνης, σε υψόμετρο εξακοσίων περίπου μέτρων, καλλιεργούν τη φημισμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης στο αγρόκτημα μας και σε ένα ιδιαίτερο ξηρό μικρόκλιμα, την οποία μεταποιούν και συσκευάζουν στην πετρόκτιστη μονάδα τους, ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, για να εξασφαλίσουν την ποιότητα και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, διατηρούν δικό τους σπορείο. Οι σπόροι προέρχονται από αποξηραμένες πιπεριές της προηγούμενης σοδειάς.

Τη δική του βράβευση πέτυχε και ο εμπνευστής του ΘΕΣΓΑΛΑ, 35χρονος Θανάσης Βακάλης. Ο γιατρός που άλλαξε το συνεταιριστικό μοντέλο στην Ελλάδα, τη νοοτροπία του Έλληνα παραγωγού, που περίμενε να ζήσει από τις επιδοτήσεις. Βρίσκεται στη Λάρισα.

Με αφετηρία τη Θεσσαλία και την Πιερία και έδρα τη Λάρισα, ιδρύθηκε τέλος του του 2010, ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς», χάρις στο όραμα και τις συνεχείς προσπάθειες μιας ομάδας αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών. Σύντομα, και μέσα από τη σκληρή δουλειά και το μεράκι των μελών του, εξελίχθηκε στον πρώτο πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Η δημιουργία του «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» δικαίωσε τις προσπάθειες των μελών του για μια διαφορετική προσέγγιση στη συνεταιριστική αντίληψη. Με κεντρικό σύνθημα «Συνεταιριζόμαστε διαφορετικά» ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς»προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του, συνδυάζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας γάλακτος στους καταναλωτές σε δίκαιες τιμές, αντάξιες της υπεραξίας του τελικού προϊόντος. Η συνεχής αναπτυξιακή δυναμική του Συνεταιρισμού επιβεβαιώνει καθημερινά την επένδυση ψυχής των μελών του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.