Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τα 12 προαπαιτούμενα της τρόικας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κυβέρνηση βάζει πλώρη να τελειώνει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις υποχρεώσεις του μνημονίου ως τις 17 Μαρτίου, καθώς το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 με πρωτογενές που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη (πάνω από 1,2 δισ. ευρώ) διασφαλίζει ότι δεν απαιτηθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2014-2015.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι 12 δράσεις που έχουν κολλήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και από την εφαρμογή των οποίων εξαρτάται απολύτως η καταβολή του πακέτου των δόσεων που απομένουν είναι οι εξής:

• Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας για 15 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε την τρόικα στις 24 Δεκεμβρίου για τις υποθέσεις και πρέπει ως τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων.

• Η προετοιμασία του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για τη διετία 2014-2015 που έχει ολοκληρωθεί ως κείμενο από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή του, καθώς εκκρεμεί η ποσοστικοποίηση των στόχων έπειτα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

• Ο έλεγχος των τελωνείων και στις ηλεκτρονικές εφαρμογές παρακολούθησης της κίνησης και των πληρωμών εκτελωνισμού των εμπορευμάτων, όπου έχει διαπιστωθεί όργιο φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

• Η μεταφορά εκατοντάδων αναξιοποίητων ακινήτων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ενιαίο Ταμείο Αξιοποίησης Ακινήτων (ΕΤΑΔ) ώστε να προετοιμαστεί η πώλησή τους. Η δράση αυτή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

• Το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την «πλήρη ευθυγράμμισή» τους με τις τιμές της αγοράς ώστε να αρθούν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα υπερφορολόγησης που δημιουργούνται στην αγορά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ όλα την επιβολή φόρου υπεραξίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι επί αυτού του κρίσιμου για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και την αναζωογόνηση της οικοδομής ζητήματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί να «παγώσουν» οι τιμές ως και το 2016, αλλά το ΔΝΤ απαιτεί να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην εξίσωση των τιμών της εφορίας με τις τιμές της αγοράς.

• Η καθιέρωση πιο αυστηρών κυρώσεων, πέραν της μη καταβολής επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε φορείς της γενικής κυβέρνησης οι διοικήσεις των οποίων αγνοούν επιδεικτικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι κυρώσεις, κατά τις πληροφορίες, θα προβλέπουν την αποπομπή διοικήσεων, ακόμη και το κλείσιμο των φορέων που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Οι κυρώσεις θα προβλέπονται στον νόμο για το δημόσιο λογιστικό το οποίο έχει αποσταλεί στην τρόικα και αναμένονται τα σχόλιά της.

• Η τροποποίηση (με νόμο) των διατάξεων του δημοσιονομικού συμφώνου με σκοπό την καθιέρωση ενός «δομικού κανόνα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης». Η θεμελιώδης αυτή αλλαγή, η οποία σημειωτέον φαίνεται να υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στην τροποποίηση του νόμου του δημοσιονομικού λογιστικού. Το νομοσχέδιο έχει ήδη σταλεί στην τρόικα και αναμένονται σχόλια.

• Η δημοσίευση του αριθμού των προσλήψεων ανά τρίμηνο στο Κοινοβούλιο και στη σύσταση Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

• Η αναθεώρηση του νόμου περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

• Η σύνταξη μελέτης για την απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων, στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αμοιβών των μηχανικών και στην τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος σε συνεργασία με την τρόικα για τη δήθεν –όπως χαρακτηρίζεται- «απελευθέρωση» των ελεγκτών και αναλογιστών.

• Η αλλαγή του καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων, στην κατάργηση της δωδεκαετίας και στην καθιέρωση της τριετίας ως ελάχιστης προστασίας στις νέες μισθώσεις.

• Η απελευθέρωση της αγοράς με την υιοθέτηση του πακέτου των αλλαγών που έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ, το οποίο έχει υιοθετήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη, αλλά αντιδρούν για την επιμήκυνση ζωής του φρέσκου γάλακτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και για την πώληση φαρμάκων (μη συνταγογραφούμενων) από τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ οι φαρμακοποιοί και το ΠΑΣΟΚ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.