Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

"Εδώ δεν είναι νοσοκομείο, είναι κολαστήριο"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Μας αφαιρούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Είμαστε στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Εδώ δεν είναι νοσοκομείο, είναι κολαστήριο»... Ο Χ., ο Μ., ο Γ., ο Δ. είναι μερικοί από τους 180 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, που απέχουν εδώ και δέκα μέρες από φαγητό και φάρμακα.

Πάνω από 200 κρατούμενοι ασθενείς νοσηλεύονται στο θεραπευτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, αν και η δυναμικότητά του είναι για 60-80 άτομα, με αποτέλεσμα να κοιμούνται ασθενείς στο πάτωμα. Τρεις τριτοκοσμικές τουαλέτες αντιστοιχούν σε 60 ανθρώπους.



Μέσα από το νοσοκομείο, που οι φυλακισμένοι ονομάζουν σαρκαστικά «Άγιος Πέτρος», περιγράφουν μιλώντας στο «Έθνος» μια νοσηρή πραγματικότητα. «Σε θαλάμους που είναι περίπου 30 τ.μ. κοιμούνται σε διώροφες κουκέτες ακόμη και 16-20 άτομα», λένε.

«Στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες. Αυτοί δεν είναι θάλαμοι, είναι αποθήκες ψυχών. Σε μια πτέρυγα 180 τ.μ. ζούμε 60 άνθρωποι», προσθέτει ο Γ., καρκινοπαθής. Ο «Άγιος Παύλος» είχε αρχικά δυναμικότητα 60 - 80 ατόμων. Με διαρρυθμίσεις, λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αυξήθηκε σε περίπου 100. Οι νοσηλευόμενοι είναι σήμερα διπλάσιοι, περίπου 200. Οι 139 είναι οροθετικοί.

«Οι καινούργιοι ασθενείς μπαίνουν κατευθείαν χωρίς προληπτικές εξετάσεις στους θαλάμους. Μπορεί να έχουν διάφορα και να μην έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. Κινδυνεύουμε», λέει ο Χ., οροθετικός. Οι νοσηλευόμενοι είναι ανάστατοι, συμπληρώνει ο Μ., επειδή: «Πριν μέρες διεγνώσθη με φυματίωση οροθετικός, που ζούσε μαζί με άλλους οροθετικούς στον ίδιο θάλαμο». Τώρα είναι απομονωμένος. «Έτρωγε από το ίδιο πιάτο με άλλους συγκρατούμενούς του. Αν έχουν κολλήσει κι αυτοί;», αναρωτιέται ο Μ.

«Τους τελευταίους μήνες μπορεί να έχουμε 40 κρούσματα φυματίωσης και ψώρας ανάμεσά μας. Κάποιοι υπάλληλοι αρνούνται να μπουν στη φυλακή και να εκτελέσουν καθήκοντα επειδή φοβούνται», υποστηρίζει ο Γ.

Υπάρχουν θάλαμοι όπου συνυπάρχουν οροθετικοί, καρκινοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. «Ο ένας πάνω στον άλλο είμαστε. Νοσοκόμα μας είναι ένας κρατούμενος οροθετικός. Μας κάνει μπάνιο, πλένει τα ρούχα μας. Η καθαριότητα είναι στοιχειώδης. Έχω ακράτεια και το νοσοκομείο δεν έχει πάνες να με αλλάξουν», λέει ο Δ., διαβητικός που έχει χάσει και τα δυο πόδια του από γάγγραινα.

Οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν την υγιεινή δραματική. «Έχουμε τρεις τουαλέτες για 60 άτομα. Χαρτί υγείας δεν μας δίνουν. Σαπούνια δανειζόμαστε ο ένας από τον άλλο. Τα στρώματα είναι παμπάλαια και λερωμένα», λένε. Παραπονιούνται και για κρούσματα ψώρας. «Στον διπλανό θάλαμο, που κοιμούνται 17 άτομα, εμφανίστηκαν κρούσματα ψώρας. Δεν είναι τα μοναδικά. Κάποιοι επέστρεψαν από την απομόνωση, ενώ βρίσκονταν ακόμη σε θεραπεία», λέει ο Μ., οροθετικός. Αρκετοί πάσχουν από ηπατίτιδα, ενώ οι κρατούμενοι καταγγέλλουν και ελλείψεις σε φάρμακα. «Οι νοσηλευτές δεν μπαίνουν μέσα», λένε.

Οι φωτογραφίες που ανέβασαν οι κρατούμενοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εκκλήσεις για βοήθεια προκάλεσαν το σχόλιο του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, που εξέφρασε την ανησυχία του.

Το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, θα πει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός. Οι μόνιμοι γιατροί είναι δύο. Εκτός από αυτούς κάποιοι άλλοι έρχονται για επίσκεψη ή εφημερία. «Η κατάσταση είναι τραγική. Η απομόνωση είναι στοιχειώδης και η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρ. Οι εργαζόμενοι συχνά λένε ότι είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε κολλήσει τίποτα», προσθέτει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.