Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αισιοδοξία για το μέλλον των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξάνδρειας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σταθερός ο αριθμός των μαθητών την τελευταία πενταετία στα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου.

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των μαθητών στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος».

Όπως επισημαίνεται, ο αριθμός των μαθητών την τελευταία πενταετία παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερός στο σύνολο του, με μικρή μείωση για το Τοσίτσαιο-Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο (από 42 τη σχολική χρονιά 2009-2010 σε 33 τη χρονιά 2013-2014) και αύξηση για το Αβερώφειο Γυμνάσιο( από 13 μαθητές σε 20). Στο Αβερώφειο Λύκειο, οι μαθητές μειώθηκαν από 21 σε 19 για το ίδιο διάστημα.

«Το γεγονός αυτό προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον των Εκπαιδευτηρίων, καθώς φαίνεται ότι το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και η υποδομή σε εργαστήρια, μουσεία και χώρους άθλησης, έλκει τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Αναδρομή στην ιστορία του Αβερώφειου

Το πρώτο κοινό σχολείο, που ονομαζόταν «Σχολείο των Γραικών», γράφει η εφημερίδα, λειτούργησε προτού η ελληνική παροικία οργανωθεί σε Κοινότητα. Μετά την οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, το 1843, στην πόλη λειτουργούσαν δύο κοινοτικά σχολεία, το αλληλοδιδακτικό και το ελληνικό, τα οποία στεγάζονταν επί της οδού Φράνκας.

Το 1854, τα κοινοτικά σχολεία μεταφέρθηκαν στην Τοσιτσαία Σχολή, που ανεγέρθηκε με έξοδα του Μιχαήλ Τοσίτσα για να στεγάσει το δημοτικό σχολείο αρρένων, το παρθεναγωγείο, τις πρώτες γυμνασιακές τάξεις, εμπορική σχολή και νυχτερινές σχολές ξένων γλωσσών.

Το 1890, λειτούργησε εξατάξιο γυμνάσιο αναγνωρισμένο από την ελληνική κυβέρνηση, ίσο με τα γυμνάσια της Ελλάδας και πήρε το όνομα Αβερώφειο Γυμνάσιο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, προς τιμήν του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ο οποίος προσέφερε μεγάλα ποσά για την οργάνωση της κοινοτικής εκπαίδευσης. Το 1909, μεταστεγάζεται στη Ζερβουδάκειο σχολή στο Σάτμπυ, η οποία κτίστηκε με δαπάνη 15.000 αιγυπτιακών λιρών του Γεωργίου Ζερβουδάκη.

Το 1912-1913, το σχολείο έγινε πεντατάξιο, με τη προσθήκη της έβδομης τάξης του δημοτικού, η οποία έγινε πρώτη γυμνασιακή. Το σχολικό έτος 1916-1917, απέκτησε το μεγάλο γήπεδο, ενώ η ίδρυση γυμναστηρίου κατέστησε δυνατή την καθιέρωση το 1920 των σχολικών αγώνων. Τον ίδιο χρόνο, ο Νικόλαος Σαλβάγος θεσμοθέτησε τις υποτροφίες σπουδών σε ανώτατες και ανώτερες σχολές για τους άπορους απόφοιτους του Αβερώφειου.

Το 1929, το Αβερώφειο γίνεται εξατάξιο, το 1946 χωρίζεται μετά την τρίτη τάξη σε Κλασικό Τμήμα και Τμήμα Θετικών Επιστημών. Το 1960 γίνεται μικτό και το 1976 μετονομάζεται σε Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας. Το 1990 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην ελληνική παιδεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.