Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Εμβάσματα και φόροι έφεραν «περίεργες» παραιτήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για «διάλυση του φορολογικού επιτελείου της κυβέρνησης» κάνει λόγο στο σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Μικροπολιτικός.

Όπως αναφέρει «δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι χθες δύο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι αποχωρούν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Ο ένας είναι ο Ευάγγελος Χασάπουγλου, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Πρόκειται για τον αρχιελεγκτή των εμβασμάτων και των offshore. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο Χασάπογλου έχει κάνει αίτηση συνταξιοδότησης. Στους διαδρόμους του κτιρίου της οδού Νίκης, πάντως, οι κακές γλώσσες λένε ότι η απόφασή του να αποχωρήσει συνδέεται με τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στο ζήτημα των εμβασμάτων.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Απόστολος Ρεφενές, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φορολογικός σύμβουλος του Στουρνάρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση νόμων για τη φορολογία εισοδήματος, ενώ θεωρείται ο εμπνευστής του φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η θητεία του έληγε ούτως ή άλλως τον Μάρτιο, οπότε αποφάσισε να απομακρυνθεί από μόνος του.

Πληροφορίες λένε ότι βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από το ΥΠΟΙΚ εδώ και αρκετό καιρό. Για την ακρίβεια μαθαίνω ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες έπνεαν μένεα εναντίον του επειδή οι αποφάσεις του για τον εν λόγω φόρο ελήφθησαν την τελευταία στιγμή. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΤΕ (Εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδας και του υπουργείου Οικονομικών) είχαν παραιτηθεί επικαλούμενα ζητήματα που σχετίζονταν με τη διαχείριση του Ρεφενέ. Το θέμα είχε φθάσει στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος καλείτο να αποφασίσει αν θα ανανέωνε τη θητεία του.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.