Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πόσο κοστίζουν τα λειτουργικά έξοδα των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 2012-13 αποσπάστηκαν στη Γερμανία 334 εκπαιδευτικοί.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δαπανήσει 3.908.000 ευρώ, το έτος 2013, για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων της Γερμανίας και τη μισθοδοσία των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας το Ελληνικό Κράτος παρέχει δωρεάν ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία μέσω των 78 συνολικά εκπαιδευτικών μονάδων που λειτουργούν στη χώρα, εκ των οποίων 32 είναι αμιγή ελληνικά σχολεία. Στα σχολεία αυτά παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση και το υπουργείο Παιδείας αποσπά κάθε χρόνο εκπαιδευτικούς. Για το σχολικό έτος 2012-13 αποσπάστηκαν 334 εκπαιδευτικοί. Η στελέχωσή τους συμπληρώνεται με 17 εκπαιδευτικούς με σύμβαση αορίστου χρόνου και 53 εκπαιδευτικούς που τη μισθοδοσία τους αναλαμβάνει το Γερμανικό Κράτος.

Στους μαθητές αυτών των σχολείων παρέχονται δωρεάν όλα τα βιβλία από το ΙΤΥΕ - ΔΙΟΦΑΝΤΟ με εξαίρεση τα βιβλία των αγγλικών των τριών τάξεων του λυκείου για τα οποία υπάρχουν προτεινόμενες λίστες από το υπουργείο (ακριβώς όπως συμβαίνει και στην ημεδαπή για τα ξενόγλωσσα βιβλία). Από το έτος 2010 τη μεταφορά των βιβλίων έχουν αναλάβει οι Σύλλογοι Γονέων.

Το Υπουργείο Παιδείας στο ίδιο έγγραφο αναφέρει και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι απόφοιτοι των αμιγών ελληνικών σχολείων για τη συνέχιση των σπουδών τους σε Γερμανικά Πανεπιστήμια.

Πιο αναλυτικά οι μαθητές που ολοκληρώνουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τους στα αμιγή ελληνικά σχολεία της Γερμανίας και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Γερμανικά πανεπιστήμια θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση συμμετοχής στις Ειδικές Γενικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου που διεξάγονται στην Ελλάδα για τους αποφοίτους των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Ένας απόφοιτος ελληνικού Λυκείου της ημεδαπής, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ηλεκτρονική ιστοσελίδα του κεντρικού Γερμανικού υπουργείου Παιδείας, πιο συγκεκριμένα της Διάσκεψης των υπουργών Παιδείας-Κεντρική Υπηρεσία εκπαίδευσης εξωτερικού, πρέπει να προσκομίσει απολυτήριο Λυκείου σε συνδυασμό με βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με γενικό μέσο όρο που δεν πέφτει από τη βάση του 10.

Τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ο.Δ της Γερμανίας και η αντιστοίχηση των απολυτηρίων τίτλων των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας εξετάζονται στις ελληνογερμανικές συναντήσεις



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.