Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Επιστολή στον Ι. Βρούτση για το ΕΚΑΣ των ατόμων με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 28.02.14

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση απέστειλε η ΕΣΑμεΑ για το θέμα του ΕΚΑΣ, μετά και την παρέμβαση της Συνηγόρου του Πολίτη, σε συνέχεια πολλών εγγράφων, παραστάσεων και διαμαρτυριών. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τέλους!

“ΘΕΜΑ: «Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλα τα άτομα με αναπηρία- Τοποθέτηση της Συνηγόρου του Πολίτη»

Η τοποθέτηση της Συνηγόρου του Πολίτη κ. Κ. Σπανού για τη συνέχιση της χορήγησης του Ε.Κ.Α.Σ. σε όλα τα άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας τους βρίσκεται ακριβώς στην ίδια την κατεύθυνση με την πάγια πρόταση της Ε.Σ.ΑμεΑ., η οποία είχε κατατεθεί κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών & Εργασίας και στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Ορθώς η κ. Σπανού αναφέρει ότι «αυτή η εξαίρεση από τη διακοπή χορήγησης του επιδόματος των συνταξιούχων βαριάς αναπηρίας αντιμετωπίζει ευνοϊκά το πρόβλημα της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών. .Ωστόσο, δεν δίνει διέξοδο στους υπόλοιπους συνταξιούχους αναπηρίας, οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα βιοποριστικά προβλήματα. Πρόκειται άλλωστε για χαμηλοσυνταξιούχους με ήδη ιδιαίτερα ισχνό, πραγματικό, τεκμαρτό, ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, συνεπεία του οποίου ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ».

Άλλωστε η Ε.Σ.ΑμεΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα από την πρώτη στιγμή που, σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, διακόπηκε η χορήγηση του ΕΚΑΣ και στους συνταξιούχους με αναπηρία, ζητώντας την καθολική εξαίρεση των συνταξιούχων αναπηρίας από το επαχθές αυτό μέτρο.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. κατά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι η διάταξη που αφορά στην εξαίρεση των συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80 και άνω από το μέτρο διακοπής του ΕΚΑΣ δεν αποκαθιστά την αδικία που έχουν υποστεί χαμηλοσυνταξιούχοι με αναπηρία με μικρότερο ποσοστό αναπηρία αναπηρίας. Στην ίδια κατεύθυνση με την Ε.Σ.ΑμεΑ ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ΕΚΑΣ χορηγούνταν σε χαμηλοσυνταξιούχους με ήδη ιδιαίτερα ισχνό, πραγματικό, τεκμαρτό, ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Κριτήριο λοιπόν για την χορήγηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε το χαμηλό εισόδημα και όχι το ποσοστό αναπηρίας τους.

Κύριε Υπουργέ,

Επιβάλλεται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης να αποκαταστήστε την κοινωνική αυτή αδικία με την τροποποίηση της παραγράφου 1 της ανωτέρω τροπολογίας, ώστε να εφαρμοστεί στου συνταξιούχους αναπηρίας, γήρατος, θανάτου ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας

Αυτό απαιτείται στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος των δαπανών για την περίθαλψη και αποκατάστασή τους επιβαρύνει τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ανεξαρτήτως του ποσοστού αναπηρίας τους”.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 126 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.