Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Όγκος με δόντια αφαιρέθηκε από μωρό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι Αμερικανοί γιατροί έμειναν άφωνοι όταν είδαν ότι ο όγκος που έπρεπε να αφαιρέσουν από τον εγκέφαλο ενός μωρού 4 μηνών, διέθετε καλοσχηματισμένα δόντια.

Οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν το κεφάλι του μωρού φάνηκε να μεγαλώνει ταχύτερα από ό,τι θεωρείτο φυσιολογικό για την ηλικία του. Η απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου αποκάλυψε έναν όγκο με δομές πολύ όμοιες με αυτές των δοντιών της κάτω γνάθου.

Η χειρουργική αφαίρεση από το κέντρο του εγκεφάλου έφερε πράγματι στο φως έναν όγκο (με διαστάσεις 4,1Χ4Χ3,5 εκατοστών) που περιείχε αρκετά πλήρως διαμορφωμένα δόντια. Η κατοπινή ανάλυση του ιστού του όγκου έδειξε ότι το παιδί έπασχε από κρανιοφαρυγγίωμα, ένα πολύ σπάνιο εγκεφαλικό όγκο, ο οποίος μπορεί να γίνει μεγαλύτερος από μπάλα του γκολφ, όμως δεν εξαπλώνεται μεταστατικά στο υπόλοιπο σώμα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το μωρό από το Μέριλαντ, που δεν αποκαλύφθηκε το όνομά του, είναι πλέον καλά στην υγεία του, αλλά θα πρέπει να κάνει ορμονική θεραπεία στην υπόλοιπη ζωή του, επειδή ο καρκινικός όγκος είχε ήδη κάνει ζημιά στην υπόφυση του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει το ορμονικό σύστημα.

Οι επιστήμονες πάντα υποπτεύονταν ότι αυτού του είδους οι όγκοι, που εμφανίζονται στην υπόφυση του εγκεφάλου, δημιουργούνται από τα ίδια κύτταρα που εμπλέκονται στον σχηματισμό των δοντιών, ποτέ όμως έως τώρα δεν είχαν δει πραγματικά δόντια σε τέτοιους όγκους. «Δεν βλέπεις κάθε μέρα δόντια σε οποιοδήποτε όγκο του εγκεφάλου… Τα κρανιοφαρυγγιώματα συνήθως περιέχουν εναποθέσεις ασβεστίου, όμως όταν βγάλαμε ένα κανονικό δόντι, αυτό σίγουρα ήταν κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο δρ Μπίτι.

Δόντια έχουν βρεθεί σε εγκεφάλους ανθρώπων στο παρελθόν, όμως μόνο σε όγκους που λέγονται τερατώματα και οι οποίοι ξεχωρίζουν σε σχέση με όλους τους άλλους όγκους, επειδή περιέχουν και τα τρία είδη ιστών που απαντούν στο αρχικό στάδιο του ανθρώπινου έμβρυου. Όμως τα κρανιοφαρυγγιώματα περιέχουν μόνο ένα από αυτά τα τρία είδη ιστών.

Η συγκεκριμένη περίπτωση του τετράμηνου μωρού αποδεικνύει, όπως ανέφεραν οι αμερικανοί γιατροί, ότι όντως τα κρανιοφαρυγγιώματα αναπτύσσονται από τα ίδια κύτταρα από όπου προέρχονται και τα δόντια. Τέτοιοι ασυνήθιστοι όγκοι συνήθως διαγιγνώσκονται σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 14 ετών και είναι πολύ σπάνια σε ηλικία κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Τα εγκεφαλικά δόντια κατέληξαν σε παθολόγο για περαιτέρω έρευνα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.