Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου αναστολής πλειστηριασμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ευθύνες σε κυβέρνηση και τράπεζες επιρρίπτει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις τράπεζες, επιρρίπτει η Ένωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής», σχετικά με το ζήτημα εφαρμογής του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος (4224/2013) για την αναστολή των πλειστηριασμών, οι περισσότεροι δανειολήπτες θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, έως τις 31 Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουν να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους.

Εντούτοις, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από οφειλέτες σχετικά με την άρνηση των υπαλλήλων ορισμένων τραπεζών να παραλάβουν την υπεύθυνη δήλωση.

Όπως εξηγεί η οργάνωση: «Η πρωτοφανής αναλγησία των τραπεζών να εφαρμόσουν το νόμο, με κίνδυνο οι δανειολήπτες να μην μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία τους, βρίσκει έδαφος τόσο στις ασάφειες και αντιφάσεις του Ν.4224/2013 όσο και στην απροθυμία της κυβέρνησης να παρακολουθήσει σοβαρά και υπεύθυνα την εφαρμογή του».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ τις τράπεζες να παύσουν τις παράνομες πρακτικές τους και να δέχονται τις υποβαλλόμενες υπεύθυνες δηλώσεις.

Από την κυβέρνηση ζητά, αφενός να προβεί στην τροποποίηση του νόμου παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης και αφετέρου να επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες που δεν εφαρμόζουν το νόμο.

Από τους καταναλωτές, τέλος, ζητά να επιμένουν στην κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης και να λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.