Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Στο «σφυρί» μέσω ίντερνετ τα κατασχεμένα ακίνητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρόπους αύξησης των κρατικών εσόδων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Στο Διαδίκτυο στρέφεται το υπουργείο Οικονομικών για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στη δημιουργία μίας ιστοσελίδας στην οποία θα δημοσιεύονται όλα τα ακίνητα που θα κατάσχει η εφορία από φορολογουμένους που έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, το ΥΠΟΙΚ βλέπει πολλούς πλειστηριασμούς να κηρύσσονται άγονοι, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, ένα ακίνητο βγαίνει σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό όταν ο ιδιοκτήτης του οφείλει στο Δημόσιο και αδυνατεί να πληρώσει αυτή την οφειλή. Η νομική οδός που ακολουθείται ξεκινά με διαταγή πληρωμής, κοινοποίησή της, κατάσχεση του ακινήτου και έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού του.

Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία. Εφόσον η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη μετά από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του προς το πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω προκειμένου να είναι δυνατή η πώληση σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να αλλάξει το συγκεκριμένο καθεστώς, κυρίως, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης που υπάρχει μέχρι σήμερα για τους πλειστηριασμούς, δημιουργώντας ένα ειδικό site για τους ενδιαφερόμενους. Έτσι, θα μπορούν να πληροφορούνται για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και να μαθαίνουν λεπτομέρειες για τον τόπο και χρόνο διενέργειας του πλειστηριασμού, αλλά και την τιμή εκκίνησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.