Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Έτσι θα βγουν στην σύνταξη 250.000 ασφαλισμένοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Tη δυνατότητα να... ξεκλειδώσουν την πόρτα εξόδου στη σύνταξη έχουν 250.000 ασφαλισμένοι που θα αξιοποιήσουν έξι ευνοϊκές ασφαλιστικές διατάξεις. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ασφαλισμένους που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Πρόκειται για ασφαλιστικές διατάξεις που απευθύνονται σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες που είναι ένα βήμα πριν από τη συμπλήρωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Κυρίως μπορούν να επωφεληθούν άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη, υποαπασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και ασφαλισμένοι που δυσκολεύονται να εξαγοράσουν πλασματικά έτη.

'Οσον αφορά τους ανέργους, η αυτασφάλιση είναι μία λύση για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ενσήμων. Ωστόσο, το τίμημα είναι υψηλό κυρίως για όσους χρειάζονται πολλά ένσημα, αλλά και για όσους είχαν καλό μισθό πριν από την απόλυσή τους. Σημειώνεται πως στη λύση της αυτασφάλισης μπορεί να χρειαστεί να στραφούν και εργαζόμενοι που θέλουν να πάρουν μειωμένη σύνταξη από το ΙΚΑ, αλλά δεν έχουν 100 ημέρες απασχόλησης τον χρόνο. Για να ανοίξουν πρόωρα την πόρτα εξόδου από το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας θα πρέπει απαραιτήτως να πληρούν αυτή την προϋπόθεση την τελευταία πενταετία.

'Οσον αφορά τους ασφαλισμένους που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούν να εξαγοράσουν άμεσα τα πλασματικά έτη, έχουν εναλλακτικές επιλογές. Η εξόφληση μπορεί να γίνει σε δόσεις ή ακόμα και με παρακράτηση από τη σύνταξη. Τη δυνατότητα να παρακρατηθούν οι οφειλές τους από τη σύνταξη έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα μπορούν να παρακρατηθούν μέχρι 15.000 ευρώ από τη σύνταξη για εισφορές και ακόμη 5.000 ευρώ για πρόστιμα και πρόσθετα τέλη.

«Ανάσα» στους ασφαλισμένους προσφέρουν και μια σειρά διατάξεων που επιτρέπουν τη θεμελίωση δικαιώματος ακόμα και χωρίς την ταυτόχρονη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας (π.χ. 25ετία στο Δημόσιο, 35ετία στα Ταμεία, διατάξεις για μητέρες ανηλίκων). Οι ασφαλισμένοι μπορούν με τον τρόπο αυτό να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Τέλος, στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων του Δημοσίου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω χρόνος είναι κανονικά συντάξιμος. Δηλαδή συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ή για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

(Πατήστε επάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση):






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.