Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα πεινάνε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 62% των ηλικιωμένων δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν σταθερή ποιότητα και επάρκεια στα γεύματά τους, το 65% υποστηρίζει ότι πεινάει ενώ το 32% λέει ότι έχει περιορίσει τα βασικά είδη, αλλά και το μέγεθος των μερίδων του φαγητού.

Σύμφωνα με το επισιτιστικό πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Γραμμή Ζωής», όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις καθημερινές πρωτογενείς ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις δαπάνες για τη σίτισή τους.

Κατά τη διάρκεια των περίπου δύο χρόνων που διήρκησε το πρόγραμμα και βάσει στοιχείων που συνέλεξε η «Γραμμή Ζωής» διαπιστώνεται ότι στην πλειονότητά τους οι ηλικιωμένοι εκδηλώνουν φαινόμενα επισιτιστικής ανασφάλειας με την μορφή μέτριας ή σοβαρής πείνας, η οποία επηρεάζει άμεσα τόσο την ψυχολογική όσο και τη σωματική τους υγεία, αν στερηθούν την παροχή επισιτιστικής βοήθειας.

Συγκεκριμένα, το 56% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια με σοβαρή ύπαρξη πείνας.

Το 27% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και διαβιεί με εντελώς ακατάλληλες «λύσεις» επιβαρύνοντας έτσι την γενικότερη υγεία τους.

Το 17% των συμμετεχόντων παρουσιάζει επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία τους οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε κατάθλιψη και πανικό για το μέλλον τους.

Επίσης, η «Γραμμή Ζωής» επισημαίνει ότι εκατοντάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται η Κοινωνική Υπηρεσία της από ηλικιωμένους, οι οποίοι, όπως λέει: «στην κυριολεξία εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα ή λίγο γάλα στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν την ανασφάλεια και τον φόβο που εκ των πραγμάτων συνοδεύει την ηλικία τους».

Το επισιτιστικό πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους», ενίσχυσε συνολικά 300 άπορους ηλικιωμένους που διαβιούν στους δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Σαλαμίνας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Μεγαρέων (Μέγαρα, Κινέττα, Νέα Πέραμος). Η «Γραμμή Ζωής» θεωρεί ότι «είναι κοινωνικά αναγκαίο να συνεχιστεί το επισιτιστικό πρόγραμμα, η ανθρωπιστική αυτή μορφή βοήθειας στους ηλικιωμένους που έχουν βυθιστεί στην πείνα και την ανέχεια, ως δείγμα ελάχιστης προσφοράς».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνδρομή και στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης «Είναι καθήκον μας», που υλοποίησε το ίδρυμα, λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.