Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ουσιώδης και αποκαλυπτική η εκδήλωση για την προσβασιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιτυχημένη πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η εκδήλωση με θέμα την προσβασιμότητα της πόλης των Τρικάλων σε άτομα με αναπηρία που πραγματοποιήθηκε 4/1 με πρωτοβουλία της συμπολίτισσάς μας Κατερίνας Μπλέτσα και μιας ομάδας νέων που στήριξαν την προσπάθειά της να αναδείξει το θέμα.

Επιτυχημένη όχι λόγω του πλήθους των ανθρώπων που την παρακολούθησαν, αυτό εξάλλου λίγη σημασία έχει, αλλά λόγω των ουσιαστικών παρεμβάσεων, αναφορών που έγιναν, χωρίς ταμπού, χωρίς προκατάληψη. Ακούστηκε η ωμή πραγματικότητα που καλούνται να βιώσουν χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη μας, ανάπηροι, με κινητικές δυσκολίες, με τύφλωση, με βαρηκοΐα, μητέρες με καρότσια. Άνθρωποι που δεν διαθέτουν σε καμία περίπτωση λιγότερες ικανότητες, αλλά και σε καμία περίπτωση λιγότερα δικαιώματα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η προσβασιμότητά τους σε κάθε ιδιωτική και δημόσια γωνιά της πόλης, είναι μια πρόσθετη εναλλακτική, την ώρα που σε άλλες πόλεις θεωρείται αυτονόητη.

Πέρα από το κοινό, παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Τρικαίων κ. Χρήστος Λάππας, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι και τα «άκουσαν» μέσα σε ένα κλίμα ευγένειας και καλής θέλησης να βρεθούν λύσεις. Η Κατερίνα Μπλέτσα, μιλώντας στους παραβρισκόμενους μίλησε για την απόφασή της να αναδείξει ένα τόσο σημαντικό θέμα με άμεσο τρόπο μιλώντας παράλληλα για την αναπηρία. Όπως ανέφερε η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα είναι διαφορετικότητα. Όπως τη συναντά κανείς σε κάθε άνθρωπο. Σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει την καθημερινότητα, την παραγωγικότητα, τη θέληση για ζωή και για δημιουργία.

Ωστόσο, όσοι κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της έλλειψης υποδομών, και λόγω της κακής κατασκευής των λιγοστών που υπάρχουν. Μάλιστα, τα λόγια επιβεβαίωσαν και φωτογραφίες ακόμη και από κεντρικά σημεία της πόλης και κτίρια όπως για παράδειγμα η ΔΕΥΑΤ αλλά και το δημαρχιακό κτίριο που δεν ανταποκρίνεται στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τους τυφλούς. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά κοινή ομολογία των δεκάδων παραβρισκόμενων μέχρι σήμερα δεν κινείται κανείς τυφλός στα Τρίκαλα τουλάχιστον ανεξάρτητα, που είναι το ζητούμενο. Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και μία βιωματική βόλτα στους δρόμους της πόλης, με ελάχιστους τολμηρούς που δεν αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, να δοκιμάζουν να κινηθούν με αναπηρικό αμαξίδιο. Προτάθηκε μάλιστα και στο δήμαρχο να δοκιμάσει τις «δυνάμεις» του, ο οποίος ωστόσο δεν δέχθηκε αρνούμενος «τον καταναγκασμό» όπως χαρακτήρισε την πρόταση, και χωρίς επίσης να δώσει σαφείς απαντήσεις σε ότι αφορά τα έργα υποδομής που θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και χρόνια στην πόλη, και που διαχρονικά κάθε δημοτική αρχή δεν υλοποιεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.