Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ποιες μυρωδιές λειτουργούν θεραπευτικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η όσφρηση «όπλο» στην αντιμετώπιση ασθενειών.

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι συγκεκριμένες μυρωδιές μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του άγχους, στη βελτίωση της πνευματικής και φυσικής άσκησης, στην απαλλαγή από ορισμένους πόνους, στην αϋπνία ακόμα και στην απώλεια βάρους;

Αυτό συμβαίνει γιατί η αίσθηση της όσφρησης είναι 10.000 φορές πιο ακριβής στην αναγνώριση διάφορων μυρωδιών, από ότι η αίσθηση της γεύσης, καθιστώντας την ιδανικό σύμμαχο στην πρόληψη ασθενειών. Η ανθρώπινη μύτη έχει εκατομμύρια ανιχνευτές μυρωδιών.

Όταν αυτοί εντοπίσουν μία μυρωδιά, μεταφέρουν την πληροφορία στον οσφρητικό βολβό, το μέρος εκείνο του εγκεφάλου, που ταξινομεί τα σήματα και τα αναμεταδίδει στο μεταιχμιακό σύστημα.

Το μέρος αυτό του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τη μνήμη, τα συναισθήματα και μερικές από τις βασικές ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως είναι η σίτιση, η επίθεση, η σεξουαλική επιθυμία, το στρες κ.α.

Όμως λόγω της εγγύτητάς τους, οι νευρολογικοί «ελεγκτές» των συμπεριφορών αυτών μπορούν να μπλεχτούν.

Έτσι, για παράδειγμα εξηγείται, πώς κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της έλξης, το δείπνο είναι συχνά ένα προοίμιο για το σεξ. Αυτή η διαδικασία εξηγεί ακόμα και τον λόγο για τον οποίο ορισμένες μυρωδιές μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση πολλών επιβαρυντικών για την υγεία, καταστάσεων.

Ποιες είναι όμως αυτές οι ευεργετικές μυρωδιές;

Πορτοκάλι και λεβάντα για το στρες
Σε μία αυστριακή έρευνα προέκυψε, ότι η αίσθηση της λεβάντας, αλλά και του πορτοκαλιού, μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά για όσους αισθάνονται αγχωμένοι. Σε πείραμα που έγινε, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: στην πρώτη έδωσαν να μυρίσει πορτοκάλι και λεβάντα ενώ στη δεύτερη δεν έδωσαν τίποτα. Τα μέλη της πρώτης ομάδας, σύμφωνα με τους ερευνητές, αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένα, πιο αισιόδοξα και ήρεμα σε σχέση με εκείνα της δεύτερης.

Tip: Προσθέστε μερικές σταγόνες από έλαιο λεβάντας ή πορτοκαλιού στο χώρο σας και στο γραφείο σας, για να απαλλαγείτε από το στρες.

Πράσινο μήλο για τη λιγούρα
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο του Σικάγο, μία αγαπημένη σας μυρωδιά μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την αίσθηση της πείνας που ίσως νιώθετε. Οι ερευνητές έδωσαν στους υπέρβαρους συμμετέχοντες να μυρίσουν μία μπανάνα, ένα πράσινο μήλο και δυόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι έβρισκαν τη μυρωδιά του μήλου πιο ευχάριστη, κατάφεραν να χάσουν περισσότερα κιλά, από εκείνους που μύρισαν τα άλλα προϊόντα.

Tip: Μία καλή ιδέα για να ελέγχετε και εσείς τη λιγούρα, είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι με την αγαπημένη σας μυρωδιά και να το ανοίγετε κάθε φορά, που νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να υποκύψετε στον πειρασμό.

Δεντρολίβανο για τη μνήμη
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να μάθετε κάτι καινούργιο, θυμηθείτε πρώτα να μυρίσετε ένα κλωναράκι δεντρολίβανο. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Northumbria στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν, ότι το αρωματικό αυτό φυτό έχει ευεργετικές ιδιότητες, όταν κάποιος θέλει να μάθει και να συγκρατήσει μία νέα πληροφορία. Απόδειξη αυτού, οι 48 φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα και διέπρεψαν στα τεστ γνώσης, αφού φυσικά πρώτα είχαν μυρίσει δεντρολίβανο.

Tip: Αγοράστε μία γλάστρα με δεντρολίβανο και μυρίστε ένα κλωναράκι, πριν από τις επόμενες εξετάσεις σας, για να αριστεύσετε.

Αιθέρια έλαια για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Κορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν την ιδανική λύση για τις κράμπες της εμμηνόρροιας, που αισθάνονται οι γυναίκες. Χώρισαν τις συμμετέχουσες σε τρεις ομάδες, προσφέροντας στην πρώτη ένα καθημερινό 15λεπτο, μασάζ με αιθέρια έλαια για μια εβδομάδα πριν την περίοδό τους, στη δεύτερη το ίδιο μασάζ για το ίδιο χρονικό διάστημα χωρίς όμως τα αιθέρια έλαια και στην τελευταία ομάδα δεν έδωσαν απολύτως τίποτα. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα της αρωματοθεραπείας ανέφεραν, ότι οι κράμπες είχαν μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Tip: Προσθέστε δύο σταγόνες από έλαιο λεβάντας, μία σταγόνα από έλαιο φασκόμηλου και μία σταγόνα έλαιο τριαντάφυλλο σε μια βάση από αμυγδαλέλαιο και κάντε μασάζ στην κοιλιά σας μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα πριν από την περίοδό σας.

Λεβάντα και δυόσμος για τους πόνους
Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου της Νέας Υόρκης, αναζητώντας έναν τρόπο για να παίρνουν οι ασθενείς λιγότερα φαρμακευτικά σκευάσματα, έδωσαν στους ασθενείς, πριν από το λαπαροσκοπικό, γαστρικό bypass, που θα έκαναν, να μυρίσουν λεβάντα. Αυτοί οι ασθενείς χρειάστηκαν αρκετά λιγότερο αναισθητικό πριν από την εγχείρηση και λιγότερα αναλγητικά κατά την ανάρρωση. Την ίδια λειτουργία έχει και ο δυόσμος, ο οποίος σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit, απαλύνει τον πονοκέφαλο.

Tip: Την επόμενη φορά, που θα αισθανθείτε, ότι το κεφάλι σας πάει να «σπάσει», μυρίστε ένα χαρτομάντιλο, που θα έχετε προηγουμένως ποτίσει με άρωμα λεβάντας ή δυόσμου, πριν επιλέξετε τη λύση ενός παυσίπονου.

Γκρέιπφρουτ για τη νεότητα
Το φρέσκο αυτό εσπεριδοειδές μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της ηλικίας. Όταν οι συμμετέχοντες σε μία έρευνα είδαν φωτογραφίες από 20 μοντέλα, αφού πρώτα είχαν μυρίσει γκρέιπφρουτ, θεώρησαν ότι τα μοντέλα ήταν 3 χρόνια μικρότερα από ότι στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με άλλα άτομα, που είδαν τις φωτογραφίες χωρίς να έχουν μυρίσει γκρέιπφρουτ.

Tip: Επιλέξτε ένα άρωμα με βάση το γκρέιπφρουτ ή απλά λουστείτε με σαμπουάν με γκρέιπφρουτ και τα σχόλια του φιλικού σας περιβάλλοντος θα είναι σίγουρα κολακευτικά, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας.

Λεβάντα για ήρεμο ύπνο
Υπάρχει ένας βασικός λόγος, που αρκετοί άνθρωποι γεμίζουν τα μαξιλάρια τους με άρωμα λεβάντας. Η μοναδική αυτή μυρωδιά συμβάλει σε έναν ποιοτικό και χαλαρωτικό ύπνο, ενώ μελετητές από την Αγγλία και την Κορέα επιμένουν, ότι η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από ήπιας μορφής αϋπνία.

Tip: Τοποθετήστε έλαιο λεβάντας στα μαξιλάρια σας, λίγο πριν ξαπλώσετε να κοιμηθείτε. Χαλαρώστε και απολαύστε ένα υπέροχο 8ωρο ξεκούραστου ύπνου.

Δυόσμος για ενέργεια
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Wheeling Jesuit, το άρωμα δυόσμου το οποίο μύρισαν οι αθλητές του μπάσκετ, πριν από τον αγώνα, τους χάρισε μεγαλύτερο κίνητρο, περισσότερη ενέργεια, ταχύτητα και αυτοπεποίθηση.

Tip: Όταν αισθάνεστε, ότι η κούραση σας έχει καταβάλει, μυρίστε ένα φυλλαράκι δυόσμου για ενέργεια και δύναμη. Οι επιδόσεις σας στην άσκηση θα σας ανταμείψουν.

Ταλκ για τη λίμπιντο
Το ταλκ για τα μωρά, μαζί με αγγούρι και γλυκόριζα είναι μία «συνταγή» που έρευνες έχουν δείξει, ότι ερεθίζει τις γυναίκες αυξάνοντας την παροχή αίματος κατά 13%. Η μυρωδιά της κολοκυθόπιτας και της λεβάντας έρχονται δεύτερες στην κατάταξη της λίστας με τις «αισθησιακές» μυρωδιές, καθώς αυξάνουν τη ροή του αίματος κατά 11%.

Tip: Κάντε το δέρμα σας πιο απαλό, προσθέτοντας ταλκ για τα μωρά μετά από ένα χαλαρωτικό ντους. Η κίνηση αυτή θα σας χαρίσει ανάλαφρη και ερωτική διάθεση.


Πηγή: http://www.labellissima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.