Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναφορές στα θέματα που πρέπει να ανοίξουν με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τα φαινόμενα γενικευμένης απαξίας του πολιτικού κόσμου και λαϊκισμού κατά βουλευτών, στηλίτευσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

«Δεν είμαστε περήφανοι όταν βλέπουμε ότι συνάδελφοί μας, που βρέθηκαν σε δημόσια αξιώματα, εκμεταλλεύτηκαν την καλή πίστη του κοινωνικού συνόλου για ίδιον όφελος. Αλλά αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ για όσους χαρακτηρίζουν απαραίτητο να γίνει η παρούσα Βουλή προαναθεωρητική, ο κ. Μεϊμαράκης δεν δίστασε να παρατηρήσει ότι «η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι πανάκεια, υπάρχουν και διατάξεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν ζητήματα» και «αν αυτή είναι να καταλήξει όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2008, που "κάηκε", καλύτερα να μην γίνει».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Βουλής, υψώνοντας ασπίδα προστασίας για τους βουλευτές που βάλλονται μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης του πολιτικού κόσμου, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι με την Αναθεώρηση του 2002, «ξεπεράσαμε το θέμα της ατιμωρησίας των πολιτικών ως προς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη δωροδοκία που δεν παραγράφονται. Παραγράφεται μόνο η απιστία, που είναι περισσότερο θέμα πολιτικής στάσης και είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί νομικά, αλλά και πάλι, με την αναθεώρηση του 2002, υπήρξε επιμήκυνση». Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητηθεί και αν θα πρέπει ο υπουργός να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. «Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και το αν τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται ή όχι από τον πολίτη και το αν ο υπουργός μπορεί να είναι και βουλευτής ή όχι και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων με την εκτελεστική εξουσία σε ένα καθαρά πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα στην Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε, επίσης, ότι σήμερα το πόθεν έσχες των βουλευτών είναι το μόνο που στην ουσία ελέγχεται και δημοσιοποιείται και όσοι σήμερα βρίσκονται στη φυλακή ή καλούνται για εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης, οφείλεται στον έλεγχο του πόθεν έσχες τους. Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε μάλιστα ότι και αυτοί που σήμερα κάνουν έλεγχο στους πολιτικούς θα πρέπει πρώτοι αυτοί να είναι καθαροί στην κοινωνία και να είναι γνωστά και τα δικά τους πόθεν έσχες. «Δεν μπορεί οι βουλευτές να περνάνε συνεχώς από τα τηλεδικεία και αυτοί που κάνουν τα τηλεδικεία να μην ελέγχονται» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Προηγουμένως, τον λόγο είχε πάρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ίσως ήρθε η ώρα να μπουν στον δημόσιο διάλογο ζητήματα που είναι καθοριστικά για τη διαφάνεια, όπως η κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας και γενικότερα των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η αναπόφευκτη διακίνηση μεγάλων ποσών του πολιτικού χρήματος. Είπε, επίσης, ότι πρέπει στον δημόσιο διάλογο να μπει και το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, που αποτέλεσε την ιερή αγελάδα της προστασίας του πολιτικού συστήματος. «Σήμερα, είναι η ευκαιρία να αλλάξουν πολλά στο πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «το κορυφαίο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα δώσει τη δυνατότητα να δούμε ζητήματα θεσμικής ατέλειας της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία να βάλει τάξη στα δικά της θέματα».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε προαναθεωρητική Βουλή και πρέπει να υπάρξει θεσμική αλλαγή σε θεσμούς και αξίες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση». Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην επικείμενη αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με κατεύθυνση τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση και τον ουσιαστικό έλεγχο από ανεξάρτητο Σώμα.

Η ημερίδα «Παγκόσμια μέρα κατά της Διαφθοράς» έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη Γενική Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς θα στηριχθεί σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στα μέτρα ενίσχυσης της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης των υπαλλήλων, στην ενίσχυση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στη λειτουργική ενίσχυση της Διαύγειας και την απλούστευση των διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. «Κάθε περιττή υπογραφή είναι, εν δυνάμει, μια εστία διαφθοράς» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε διάλογο η μη ανάγκη επικύρωσης δημοσίων εγγράφων (σ.σ. μόνο από τα ΚΕΠ, γίνονται ετησίως 4 εκατομμύρια επικυρώσεις εγγράφων).

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για τη διαφάνεια στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σ.σ. παρατηρητήριο οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πλήρη διαφάνεια στους προϋπολογισμούς). Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενεργοποίηση του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και στην καθιέρωση του Μητρώου όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα οικονομικά τους στοιχεία (μισθοί, δαπάνες κλπ). Ο κ. Μιχελάκης ενημέρωσε, επίσης, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του διπλογραφικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επέκταση της υποχρέωσης υποβολής πόθεν έσχες και σε άλλες κατηγορίες αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας χαρακτήρισε το ζήτημα του ελέγχου των υπεράκτιων (off shore) εταιρειών ως ένα από τα σημαντικότερα, σημειώνοντας ότι όσο ο έλεγχός τους καθυστερεί, ο κόσμος δεν θα αντέξει την αδιαφορία.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μπακούρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σχολίασε, ωστόσο, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έχουν τολμήσει συστράτευση στα θέματα της διαφάνειας, ώστε να εμπνεύσουν και ένα όραμα στην κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.