Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Οκτώ κήποι αλλάζουν την παραλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια νέα εικόνα αποκτά ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, στη λεγόμενη Νέα Παραλία, όπου ολοκληρώνεται μέσα στον Δεκέμβριο ένα από τα σημαντικότερα έργα αστικής ανάπλασης δημόσιου χώρου στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται από τη δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη.

Πρόκειται για ένα γραμμικό πάρκο τριών χιλιομέτρων και συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων, το οποίο πρώτα απ' όλα υπηρετεί μια μοντέρνα αισθητική. Περιλαμβάνει 13 συνολικά θεματικά πάρκα, από τα οποία τα 5 είχαν γίνει από την προηγούμενη διοίκηση και τα 8 από τη σημερινή δημοτική αρχή, μέσα σε χρόνο πολύ μικρότερο από τον συμβατικό.



Είναι ένα μεγάλο έργο που υπηρετεί ταυτόχρονα επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης, εκπαίδευσης αλλά το πιο σημαντικό πολιτισμού, με πολλαπλές λειτουργίες.

Στο όλο έργο υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για την αύξηση και ποιοτική αναβάθμιση του πρασίνου και για τη μορφολογική ενοποίηση των δομικών στοιχείων, με βάση τις συνθετικές αρχές της βραβευθείσας στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό μελέτης. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά και υπήρξε αυστηρή και λιτή γεωμετρία και καθαρά σχήματα.

Επίσης υπήρξε πρόνοια για τη λειτουργική βελτίωση και ασφαλή χρήση των χώρων περιπάτου και αναψυχής, με προστασία από τις καιρικές συνθήκες και αυξημένο νυχτερινό φωτισμό. Ενα ξεχωριστό θεματικό πάρκο, ιδιαίτερης ξεχωριστής αισθητικής αποτελεί «ο κήπος των γλυπτών» ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», με κατάλληλη διαμόρφωση για την υποδοχή σύγχρονων γλυπτών μεγάλου μεγέθους, ενώ άλλα δύο μοναδικά γλυπτά τοποθετούνται σε άλλα σημεία της ανακαινισμένης παραλίας.



«Ομπρέλες»
Το ένα από αυτά είναι οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου που είχε αποκτηθεί την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και αποτελεί πλέον ένα εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλονίκη.

Με την ανάπλαση της Νέας Παραλίας τοποθετείται σε μια εξέδρα στο ύψος του δημαρχιακού μεγάρου και θα συνοδεύεται από ειδικό φωτισμό. Το δεύτερο είναι ένα γλυπτό, του Κώστα Βαρώτσου, που φέρει τον τίτλο «Ορίζοντας», το οποίο δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 1978 και έχει τοποθετηθεί στο ύψος του ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου στην ίδια ευθεία με τον ορίζοντα.

Στο μεγάλο έργο ανάπλασης της Νέας Παλιάς βρίσκεται στην τελική του φάση και όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, τηρήθηκαν στην κατασκευή όλα τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα.



Μάλιστα το έργο είχε προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ αλλά η κοινοπραξία που το κατασκευάζει έδωσε προσφορά ύψους 20,5 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν το έφερε σε πέρας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα οκτώ θεματικά πάρκα, που αποβλέπουν να εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες, είναι:

Ο κήπος του Απογευματινού Ηλιου, ένας... κεκλιμένος κήπος που δημιουργήθηκε στον τριγωνικό χώρο δίπλα στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, το οποίο αρχικά προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις των κατοίκων. Η υψομετρική διαφορά που δημιουργείται σε σχέση με το πλακόστρωτο οριοθετείται με συρματοκιβώτια (σαρζανέτια) ειδικών προδιαγραφών και προσδίδει στο πάρκο ιδιαίτερη θέα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον όγκο του ξενοδοχείου.



Ο Κήπος της Αμμου περιλαμβάνει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο συντηρήθηκε και βελτιώθηκε λειτουργικά και αισθητικά καθώς και δύο γήπεδα τένις, με αποδυτήρια και χώρους υγιεινής. Επίσης δημιουργήθηκε αναψυκτήριο, παιδότοπος και χώρος στάθμευσης.
Ο Κήπος του Ισκιου περιλαμβάνει μια διαμήκη πορεία - πεζόδρομο, εκατέρωθεν της οποίας διαμορφώνονται σημεία στάσης με κτιστά καθιστικά και παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου.

Ο Κήπος των Εποχών περιλαμβάνει φυσική βλάστηση του ελληνικού τοπίου, με ελεύθερες χαράξεις και τεχνητό ανάγλυφο έδαφος. Επίσης αναψυκτήριο, υπαίθριο αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και καθιστικά κατά μήκος μιας διαμπερούς ξύλινης διαδρομής.

Ο Κήπος του Οδυσσέα Φωκά καταλαμβάνει την έκταση του πρώην ομώνυμου πάρκου και αποτελεί έναν εκτεταμένο παιδότοπο, ο οποίος ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με καινούργιες κατασκευές και παιχνίδια, νέα δάπεδα και φύτευση. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ασφάλεια και τον έλεγχο πρόσβασης στον χώρο, ενώ προβλέπονται επίσης και παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο Κήπος της Μεσογείου περιλαμβάνει μεσογειακή χλωρίδα (εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά), ημιυπαίθριο αναψυκτήριο και ειδικό χώρο για τα κατοικίδια σκυλιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη μορφολογία των προσβάσεων στο πάρκο και στη γεφύρωση των υψομετρικών διαφορών.

Ο Κήπος του Αλέξανδρου μεταξύ του Λευκού Πύργου και του πλακόστρωτου στο ύψος της οδού Εντισον περιλαμβάνει την ενοποίηση τριών πάρκων με ανοικτές επιφάνειες πρασίνου, ενώ απομακρύνθηκαν όλες οι υπάρχουσες φυτικές περιφράξεις. Υπάρχει μια αξονική χάραξη που καταλήγει στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με συστοιχία πιδάκων, συμμετρικές δενδροστοιχίες και μαρμάρινα καθιστικά.



Στα 8 παραπάνω θεματικά πάρκα πρέπει να προστεθούν τα άλλα 5 που ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και εντάσσονται στο ενιαίο σύνολο του παραλιακού μετώπου. Είναι ο Κήπος του Ηχου, ο Κήπος των Ρόδων, ο Κήπος της Μνήμης, ο Κήπος του Νερού και ο Κήπος της Μουσικής.



Από τη σημερινή δημοτική αρχή έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια να προστατευτούν, παρά τις καταστροφικές συμπεριφορές κάποιων και το αποτέλεσμα είναι θετικό, αφού υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση των δημοτών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.