Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Χαρακόπουλος: Ενθαρρύνουμε τους νέους αγρότες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε το ενδιαφέρον των νέων για την αγροτική παραγωγή, που τολμούν τις καινοτομίες, παράγοντας με ποιότητα και εξωστρέφεια» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Οι Καινοτόμοι, μια Εναλλακτική Προσέγγιση στην Αγροτική Ανάπτυξη» στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλουμε νέο αίμα και φρέσκιες ιδέες στα χωράφια» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στο καινούριο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο αφορά σε τουλάχιστον 6.000 αγροτών, με πριμ έως 20.000 ευρώ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ζήτησε «διαδικασίες fast track, ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα με άρση όλων των χρονοβόρων και αντιπαραγωγικών γραφειοκρατικών εμποδίων». Ενώ έθεσε ως στόχο «να καταστεί δυνατή η προκήρυξη κάθε χρόνο του προγράμματος νέων αγροτών καθ’ όλη τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι στο ΥπΑΑΤ «στεκόμαστε αρωγοί στους αγρότες-επενδυτές» και ότι «αξιοποιούμε μια σειρά εργαλείων που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «θέλουμε οι παραγωγοί να καρπώνονται την πρόσθετη αξία που έχουν τα μεταποιημένα προϊόντα. Γι’ αυτό το σκοπό, καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε εντός του έτους, να υπάρξει νέα προκήρυξη για τη στήριξη της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ».

Το νέο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα (ΜΕΤΡΟ 123Α) θα φέρει μια σειρά αλλαγών που διευκολύνουν τον παραγωγό-επενδυτή καθώς:

- Για πρώτη φορά οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σε περισσότερους του ενός τομέα. Για παράδειγμα ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να αιτηθεί στήριξης όχι μόνο για την εγκατάσταση τυροκομείου αλλά θα μπορεί παράλληλα ακόμη και να παράγει και να μεταποιεί τις δικές του ζωοτροφές.

- Αίρονται, επίσης, γραφειοκρατικά εμπόδια. Παραδείγματος χάριν, ο παραγωγός δεν θα χρειάζεται να αποδείξει ότι έχει το απαραίτητο κεφάλαιο (την ίδια συμμετοχή) κατά την υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Παράλληλα, θα δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων όπως για παράδειγμα η ίδρυση - επέκταση τυροκομείων στο πλαίσιο της καθετοποίησης της παραγωγής ή ακόμη και η ίδρυση - εκσυγχρονισμός - επέκταση, μονάδων αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα), που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Ο αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, την προκήρυξη νέων επενδυτικών σχεδίων μεταξύ άλλων και στον πρωτογενή τομέα, τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο, όπως η ίδρυση νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ο εκσυγχρονισμός ή και η επέκταση υφιστάμενων και η ενίσχυση νέων εναλλακτικών, καινοτόμων καλλιεργειών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών».

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε την αξία του «κουμπαρά» των 253 εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που αποσκοπεί στη δανειοδότηση των παραγωγών που μετέχουν στα Μέτρα της Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων, Σχεδίων Βελτίωσης και ιδιωτικών επενδύσεων με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια, που για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κυμαίνεται στο 3,87% και για τους άλλους επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι στο νέο ΠΑΑ 2014-2020 προβλέπονται 3,9 δις για την Ελλάδα, ενώ «η νέα ΚΑΠ, θα φέρει στη χώρα πάνω από 20 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία, μια επιτυχία που φέρει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά». Υπογράμμισε, βεβαίως, ότι «οφείλουμε να διαθέσουμε τα κονδύλια αυτά παραγωγικά και αναπτυξιακά, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τη γεωργία και την οικονομία της υπαίθρου».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας Στέλιος Κεχρής, ο Διευθυντής του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Δρ. Ευάγγελος Βέργος και ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου REDESTOS Agrotechnology Θύμης Ευθυμιάδης, ενώ την ευθύνη του συντονισμού είχε ο δημοσιογράφος του voria.gr Τάσος Τασιούλας.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν ο Γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, οι βουλευτές κκ Γιώργος Ορφανός και Σάββας Αναστασιάδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ κ. Γιώργος Ανέστης και πλήθος κόσμου, κυρίως νεαρής ηλικίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.